Kotlety řádových sester od paní Jitky Porubčanové
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
HARÍSA
Ohnivá tuniská směs, oblíbená také v Alžíru a Maroku, určená k přípravě originálních omáček k dušené zelenině, masu apod. (smícháme s olivovým olejem do hustoty pasty). Obsahuje drcené chilli papričky, česnek, koriandr, cumin, papriku a sůl (5%). Jako stolní koření je Harísa dost podobná indonéským sambalám. Používáme k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na „čínu“, při grilování a pečení masa a ryb apod.
Tento vynikající recept údajně pochází od řádových sester ze Slovenska.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
KOTLETY ŘÁDOVÝCH SESTER od paní Jitky Porubčanové
Nejdříve dáme do sedmi vrchovatých lžic strouhanky dvě lžičky „Harísy“ (kdo má rád ostré jídlo 3-4 lžičky) a jeden a půl lžičky soli. Tyto ingredience promícháme. Kotlety řádně naklepeme a obalíme v připravené strouhankové směsi a potom zprudka na oleji smažíme jednu minutu po obou stranách.
Do pekáčku naskládáme cibuli nakrájenou na kolečka, na ní poklademe osmažené maso, na které vylijeme zbytek oleje z pánvičky a podlejeme jedním a půl deci vody. Přiklopíme pekáček a pečeme 40 minut v troubě při teplotě 220°C stále přikryté.
Podávat můžeme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo jen s pečivem.