Kovbojské fazole desperado
Dnešní recept se výborně hodí buď jako samotné jídlo nebo jako příloha k opečeným špekáčkům, ke grilovaným masům a dá se snadno připravit nejen na plotně, ale i na grilu nebo ohni.
Přejít na postup45 min.
4-6
Ingredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
- 500 g malých suchých bílých fazolí (var. 3 plechovky sterilovaných)
- 100 g slaniny
- 4 středně velká rajčata
- 2-3 stroužky česneku
- 2 střední cibule
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 250 ml vody
- sůl
- směs koření Desperado
- 1 lžička oregana (sušené nebo čerstvé)
- 2 čerstvé papričky jalapeno
Přílohy:
- tortilla, pečivo nebo špekáček, steak
Použité koření
Postup přípravy
500 g suchých malých bílých fazolí dáme přes noc namočit do vody.
Rajčata opláchneme a při 200 °C v troubě pečeme na pečícím papíru cca 20 minut (nebo v alobalu nad ohněm). Namočené fazole slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
100 g slaniny nakrájíme na malé kousky a na 2 lžících sádla nebo oleje necháme zesklovatět, přidáme nadrobno nakrájené 2 střední cibule a vše osmažíme do zlatova. Nakonec přihodíme nahrubo nakrájené 2-3 stroužky česneku, 1 vrchovatou lžíci směsi koření „Desperado“ a cca 30 vteřin restujeme.
Do základu přidáme opečená rajčata, která oloupeme a vařečkou nahrubo v pánvi nadrtíme, dále 2 nadrobno nasekané zelené Jalapeňo papričky, okapané fazole (nebo 3 plechovky sterilovaných bez nálevu), 1 lžičku oregana, 1 lžičku soli (nebo dánské prémiové uzené soli), podlijeme 250 ml vody, promícháme a 30-45 minut na mírném ohni necháme probublávat až fazole změknou (u sterilovaných 10 min.).
Dosolíme dle chuti a horké podáváme samotné s pečivem, zabalené v tortille nebo jako přílohu ke steakům, špekáčkům apod.