Králík na černo

Antonínova varianta přípravy tradičního staročeského venkovského pokrmu.

Přejít na postup

30 min. příprava 2,5 hod. vaření

4


Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 1 králík
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 2 střední cibule
  • 1 lžíce směsi koření Perník
  • 1 hrst sušených švestek (nebo 3 lžíce povidel)
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky mletého černého pepře=
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžička soli
  • strouhaný perník na zahuštění
  • Příloha: Bramborový knedlík, rýže

Postup přípravy

  • 16

    Připravíme zeleninu a králíka naporcujeme.

Králík na černo – recept krok 1

  • 26

    Bez vnitřností naskládáme do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy nakrájenou 1 petrželí, 2 mrkvemi, 2 cibulemi, ¼ celeru, 10 kuličkami jalovce, 10 kuličkami nového koření, 2 bobkovými listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičkou tymiánu a 2 lžičkami soli. Zalijeme vodou, aby vše bylo ponořené, přiklopíme a vaříme cca 2 hodiny, až jde maso zlehka od kosti.

    Králík na černo – recept krok 2
  • 36

    Uvařené maso vyjmeme (kosti odstraníme) a dáme stranou. Vývar přecedíme, použité koření a úlomky kostí odstraníme. Uvařenou zeleninu přepasírujeme do vývaru.

    Králík na černo – recept krok 3
    46

    Přidáme hrst sušených švestek pokrájených nadrobno (nebo 3 lžíce povidel), 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření a na mírném ohni, za občasného míchání, odklopené vaříme, než švestky změknou a vývar zhoustne (Pro rychlejší zahuštění lze přidat 1-2 lžíce strouhaného perníku a provařit). Dle chuti dosolíme.

    Králík na černo – recept krok 4
    56

    Do omáčky naskládáme obrané maso bez kostí a vše prohřejeme.

    Králík na černo – recept krok 5
    66

    Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

    Králík na černo – recept krok 6

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...