Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat
Vynikající krémová polévka z dýně hokkaido, která se na rozdíl od ostatních druhů dýní nemusí loupat.
Přejít na postup60 min.
1 litr polévky
Ingredience
Použité suroviny na 1 litr polévky:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 dýně hokkaido – asi 0,5 kg nakrájené na kousky 2x2 cm
- 1 střední, nadrobno nakrájená cibule
- 400 g zralých, oloupaných a nasekaných rajčat
- 1 mrkev
- 1 celý celerový řapík
- 4 listy čerstvé nebo 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžíce směsi koření "Dýňové koření" od Antonína
- Pepř černý mletý dle chuti
- sůl dle chuti
- 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 200 ml smetany na vaření (nebo její vege varianty)
- nadrobno nasekaná zelená petrželka
Použité koření
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozpálíme 4 lžíce kvalitního rostlinného oleje a usmažíme dozlatova střední, nadrobno nakrájenou cibuli.
Zatímco se smaží cibulka, umyjeme dýni hokkaido, odkrojíme stopku a rozkrojíme na půl. Dýni neloupáme! Odstraníme semínka i středovou dužinu, odvážíme cca 0,5 kg a rozkrájíme jí na kousky (asi 2x2cm). Totéž uděláme s jedou mrkví a s jedním řapíkem celeru (kousky cca 1x1 cm).
Když je cibule hotová, přidáme do hrnce nakrájenou dýni, mrkev a celer a lehce osmažíme. Přisypeme 1 lžíci směsi „Dýňové koření – Pumpkin spice“ a necháme cca 1 minutu rozvonět.
Přidáme 400 g nahrubo nasekaných oloupaných rajčat, 4 lístky čerstvé bazalky (pokud nemáte, lze nahradit 1 lžičkou bazalky sušené).
Přilijeme 2 dcl vody a vše za občasného míchání pomalu pod pokličkou dusíme asi 30 minut, dokud dýně nezměkne (při lehkém tlaku vařečkou se kousky rozpadají).
Poté vše v hrnci nebo mixéru dohladka rozmixujeme nebo propasírujeme.
Přilijeme 200 ml smetany a za stálého míchání ještě asi 3 minuty povaříme. Na závěr osolíme a opepříme dle chuti, promícháme a necháme přejít varem.
Dýňový krém podáváme samotný, posypaný nadrobno nasekanou zelenou petrželkou nebo s opečenými krutony.