Kreolská Jambalaya
Jambalaya je výborné jídlo tradiční cajunské kuchyně, které připravíte v jedné pánvi a ktéré po uvaření velmi rychle mizí :)
Přejít na postup15 min. příprava50 min. vaření
4-6
Ingredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 300 g kuřecích prsou
- 75 g klobásy (typ „Chorizo“)
- 1 větší cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 červená a 1 zelená paprika
- 2 stroužky česneku
- 2 řapíky celeru
- 400 g rajčat
- 1-2 chilli papričky jalapeno nebo1 lžíce sušených jalapeno zelených
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce směsi koření "Kreolská směs" od Antonína
- 2 lžičky soli
- hrst nadrobno nasekané zelené petržele
Použité koření
Postup přípravy
Ve větší a hlubší pánvi na 3 lžíce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli s nahrubo nasekanými 2 stroužky česneku.
300 g kuřecích prsou nakrájíme na nudličky (3x1x1 cm), přidáme do pánve, zprudka orestujeme (5-8 minut), přidáme 1 lžíci směsi „Kreolská“, promícháme a 1 minutu necháme za stálého míchání rozvonět.
Ke směsi přisypeme na kousky (1x1x0,5 cm) nakrájené chorizo, obě papriky, 2 řapíky celeru a 1-2 jalapeno chilli papričky (dle chuti s nebo bez semínek) a za stálého míchání 2 minuty smažíme.
Přidáme 250 g dlouhozrnné rýže, promícháme a lehce osmahneme (cca 2 min.)
Přihodíme 400 g nadrobno nakrájených rajčat, 1 lžičku soli a za občasného promíchání necháme 5 minut provařit.
Podlijeme 500 ml kuřecího vývaru, promícháme a pod pokličkou na mírném ohni necháme rýži změknout (cca 20 minut).
Když je hotovo, dosolíme dle chuti, promícháme a necháme pod pokličkou 5 minut dojít. Promícháme s nasekanou zelenou petrželkou a podáváme.