Kritharaki s feta sýrem

Z velkého množství receptů na těstoviny jsme tentokrát pro Vás vybrali, alespoň jako připomínku dovolené u moře, variaci na typický řecký recept Kritharaki (volně přeloženo jako „ječmen“) od paní Miluše Míčkové.
Přejít na postup45 min. příprava
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 500 g těstovinové rýže
- 7 lžic olivového oleje
- směs koření Italské těstoviny
- 3 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky
- 1 střední šalotka nakrájená nadrobno
- 300 g oloupaných a nahrubo nakrájených zralých rajčat
- 100 g nahrubo nasekaných černých oliv bez pecek
- 150 g feta sýra nakrájeného nadrobno
- mladá cuketa (cca 15-20 cm) nakrájená na 1 cm kostky
- sůl, pepř podle chuti
Použité koření
Postup přípravy
Na větší a vyšší pánvi na 5 lžících olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na jemné plátky nakrájené 2 stroužky česneku (cca 10 min.).

Přisypeme 500 g těstovinové rýže a krátce orestujeme (cca 3 min.). Když začne zlátnout, přidáme 2 lžíce směsi koření Italské těstoviny, promícháme a půl minuty restujeme.

Přidáme 300 g oloupaných a nahrubo nakrájených rajčat, 100 g nahrubo nasekaných černých oliv bez pecek, 1 lžičku soli, necháme krátce provařit a zalijeme 1 litrem vroucí vody.

Za občasného míchání dusíme doměkka a podle potřeby doléváme vodu. Výsledná konzistence je podobná rizotu. Když je těstovinová rýže al dente (cca 12-13 minut), odstavíme ji z plotny a pod pokličkou necháme ještě několik minut dojít.

Mezitím si cca 15-20 cm cuketu nakrájíme na 1 cm kostky, lehce osolíme a opepříme, a na 2 lžících olivového oleje je lehce orestujeme.

Do směsi na pánvi vmícháme orestovanou cuketu a nadrobno nakrájený feta sýr, dle chuti osolíme a opepříme a promícháme. Kritharaki podáváme buď jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.
