Kulajda
Houby pořád rostou, ale co s nimi? Zpracujte je do kulajdy, která vás zahřeje až na duši.
Přejít na postup30 min.
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g oloupaných, na 1 cm kostky nakrájených brambor
- 1 lžička "Polévkové koření" od Antonína
- 200 g na 1 cm kousky nakrájených očištěných hub
- 1 litr vývaru (masový nebo zeleninový) nebo vody
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce (30 g) másla
- 200 g smetany ke šlehání (31%)
- 3-4 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 3 lžičky sušeného kopru (nebo hrst nasekaného mraženého nebo čerstvého)
- 1 lžička soli
- 4 vejce
Použité koření
Postup přípravy
Ve 3 - litrovém hrnci rozpustíme 2 lžíce másla a na něm orestujeme na 1 cm kousky nakrájené houby (200 g, cca 5 min.).
Orestované houby zaprášíme 1 lžící hladké mouky a 1 minutu za stálého míchání necháme lehce zhnědnout.
Přilijeme 1 litr vařícího vývaru nebo vody, přidáme 1 lžičku „Polévkového koření“ od Antonína, 2-3 lžičky sušeného kopru (nebo 1 hrst čerstvého nebo mraženého), 1 lžičku soli, 0,5 kg oloupaných brambor, promícháme a necháme 15 minut bez poklice vařit.
5 minut před koncem vaření přilijeme 3 lžíce octa a dovaříme.
Do vařící polévky přilijeme 200 g smetany ke šlehání (31%), přidáme 2 lžíce cukru, promícháme a provaříme.
Nakonec do vařící polévky opatrně vlijeme 4, do hrníčku rozklepnutá, vejce, necháme je 30 vteřin zatáhnout, opatrně promícháme, aby žloutek zůstal celý, dochutíme solí, octem a cukrem dle chuti, 1 minutu provaříme a podáváme.