Kuře po cikánsku od paní Kalinové
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
ROMEO - CIKÁNSKÉ KOŘENÍ
Originální, na hrubo drcená směs koření, obsahuje sladkou papriku, cibuli, pepř černý, tymián, kmín a sůl. Hodí se na pečená a rožněná masa , na uzeniny, do vaječných pokrmů, do rýže. Můžeme ji přidat také do masových vývarů, na těstoviny, do leča. Skvěle chutná i na smažených játrech.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
KUŘE PO CIKÁNSKU od pí. Kalinové
Omyté kuře rozdělíme na čtvrtky a osolíme. Na půlkolečka (asi 3 mm silná) nakrájíme 3 – 4 větší cibule a 4 – 5 špekáčků. Nakrájenou cibuli a špekáčky nasypeme na pekáček a rovnoměrně rozprostřeme. Na to položíme osolené čtvrtky kuřete, které hustě posypeme směsí cikánského koření „Romeo“. Podlijeme vodou (pekáček přikryjeme) a dáme péct. Občas trochu podlijeme, aby se cibule a špekáčky nepřichytly. Pečeme tak dlouho, až je kuře měkké. Ke konci pečení sundáme z pekáčku pokličku, zvýšíme teplotu v troubě a za stálého polévání výpekem opečeme kůži z kuřete do červena.
Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky, vařeným bramborem, rýží nebo pečivem.
Použité suroviny na 4 porce :
1 celé kuře, 4 – 5 špekáčků, 3 - 4 větší cibule, sůl, směs cikánského koření „Romeo“přílohy :
bramborové knedlíky, brambory, rýže, chléb, pečivo