Kuře s lilky
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
ARABSKÁ
Mírně ostrá směs vhodná především k dochucení a přípravě arabských pokrmů („kabáb“, „sambúsak“, omáčka „tahina“ apod.). Obsahuje papriku, římský kmín (cumin), koriandr, česnek, chilli a sůl.
Hodí se na pečení a grilování všech druhů mas, dále je výborná k dochucení mletého masa, do dušených pokrmů, luštěninových a sojových jídel. Směs můžeme přidat také do různých směsí zeleniny s rýží , do gulášů nebo jen tak na brambory.
KUŘE S LILKY
Kuřecí špalíčky omyjeme, osušíme, mírně osolíme a den předem dáme marinovat.
Příprava marinády:
Do misky si nalijeme 2 dcl bílého vína, přidáme 3 lžíce italského rajčatového protlaku (nebo 1 malý český rajčatový protlak), 1 lžičku směsi Arabská, 2 prolisované stroužky česneku a vše pečlivě prošleháme metličkou. Do marinády dáme připravené kuřecí špalíčky a necháme přes noc marinovat v chladničce.
Druhý den si připravíme zapékací misku, do které dáme oloupané na půlměsíčky nakrájené žluté cibule, omytá na čtvrtky nakrájená rajčata, omyté a na kostičky o velikosti 2 x 2 cm nakrájené lilky. Zeleninu posypeme 1 lžičkou směsi Arabská a mírně osolíme (zeleninu nepromícháváme). Na okořeněnou zeleninu položíme marinované kuřecí špalíčky a vše zalijeme zbylou marinádou z masa.
Pečeme při 220 °C přibližně 45 – 50 minut za občasného přelévání výpekem. Asi 10 minut před koncem pečení přidáme do vypečené šťávy změklé máslo smíchané s hladkou moukou a výpek promícháme.
Kuře podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.