Kuře Vindaloo
Jemnější verze populárního indického pokrmu Vindaloo, který bude pálit jen tak, jak budete chtít. My jsme si Vindaloo zamilovali!
Přejít na postup30 min. příprava60 min. vaření
4
Ingredience
Suroviny na 4 porce:
- 12 kuřecích paliček nebo ¾ kg kuře nasekané na kousky (4x4 cm)
- 6 lžic oleje nebo „ghí“
- 2-3 lžíce „Vindaloo másala“ od Antonína
- 75 ml červeného vinného octa (pozor, vinný ocet není aceto balsamico)
- 2 nadrobno nakrájené větší cibule
- 6 nadrobno nakrájených stroužků česneku
- 20 g nadrobno nakrájeného zázvoru
- 4 nadrobno nakrájená rajčata
- 3-10 chilli papričky malé (dle chuti)
- 1-2 lžičky třtinového cukru (dle chuti)
- sůl
Přílohy:
- čerstvá nať koriandru, rýže basmati, placka „Nan“
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si marinádu. Rozpálíme menší pánev a nasucho opražíme 2-3 lžíce směsi „Vindaloo másala“ (cca 1-2 minuty, musí se jen rozvonět a ne spálit).
Sundáme z plotny, přesypeme do skleněné misky, zalijeme 75 ml červeného vinného octa, přidáme lžičku soli (pokud je potřeba, rozředíme trochou vody).
Touto marinádou v misce obalíme kousky kuřete. Marinujeme v chladu minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
Ve větší, hlubší silnostěnné pánvi rozpálíme 6 lžic oleje (v ideálním případě „ghí“, tedy přepuštěného másla) a necháme zesklovatět cibuli, česnek spolu se zázvorem a chilli papričkami.
Když je hotovo, olej slijeme, cibuli a česnek dáme stranou a použitý olej s chilli papričkami opět nalijeme do pánve a rozpálíme.
Zprudka orestujeme marinované kousky kuřete ze všech stran do zlatova.
Přidáme do pánve zpět česnek s cibulí, zbytek marinády, rajčata, 200 ml vody, třtinový cukr, dle chuti sůl...
… a za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud kuře nezměkne (cca 45 minut).
Podáváme posypané nadrobno nasekaným zeleným koriandrem s dušenou rýží basmati nebo plackou „Nan“