Kuřecí prsíčka na šalvěji s citronovou šťávou

Ingredience

Použité koření

Postup přípravy

ŠALVĚJ

Šalvěj lékařská je léčivka i koření s bohatou minulostí. Původem je šalvěj ze Středomoří, z Itálie a Řecka. Má silnou kořennou vůni a aromatickou nahořklou chuť. Šalvěj zmírňuje nadbytečné pocení, ničí baktérie, působí protizánětlivě, podporuje trávení a zlepšuje funkci žlučníku a jater. Je to nedráždivé, zdravé koření, pokud se neužívá denně v nadměrných dávkách. Na jednu porci stačí špetka šalvěje. Jako koření se nejvíce používá v italské, balkánské a francouzské kuchyni. Můžeme ji použít při dušení a pečení všech typů mas a ryb. Je vhodná do rolád a mletého masa. Příprava vnitřností-játra, ledvinky, srdce apod. se šalvějí jsou pravá delikatesa. Můžeme ji také dávat do pomazánek z tavených sýrů nebo vajec atp.

Dnešní jednoduchý recept je tak trochu pro gurmány, kteří dokáží ocenit jemnost a vyváženost různých druhů chutí v jednom jediném jídle.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

KUŘECÍ PRSÍČKA NA ŠALVĚJI S CITRONOVOU ŠŤÁVOU

Plátky kuřecí prsou opláchneme, osušíme a jemně posypeme šalvějí, opepříme a osolíme (maso nenaklepáváme). Přendáme do mísy, potřeme olivovým olejem a necháme 6 – 10 hodin v chladničce marinovat.

Grilujeme 5 min po obou stranách.

Nakonec každý kousek kuřete pokapeme šťávou z ¼ citronu.

Podáváme ihned nejlépe s bramborem nebo bramborovou kaší a ovocným kompotem.

Použité suroviny na 4 porce :

4 plátky kuřecích prsou (po 150 g), 1 – 2 lžičky šalvěje, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř, šťáva z 1 citronu
přílohy :
vařený brambor nebo bramborová kaše, ovocný kompot

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...