Kuřecí prsíčka na šalvěji s citronovou šťávou
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
ŠALVĚJ
Šalvěj lékařská je léčivka i koření s bohatou minulostí. Původem je šalvěj ze Středomoří, z Itálie a Řecka. Má silnou kořennou vůni a aromatickou nahořklou chuť. Šalvěj zmírňuje nadbytečné pocení, ničí baktérie, působí protizánětlivě, podporuje trávení a zlepšuje funkci žlučníku a jater. Je to nedráždivé, zdravé koření, pokud se neužívá denně v nadměrných dávkách. Na jednu porci stačí špetka šalvěje. Jako koření se nejvíce používá v italské, balkánské a francouzské kuchyni. Můžeme ji použít při dušení a pečení všech typů mas a ryb. Je vhodná do rolád a mletého masa. Příprava vnitřností-játra, ledvinky, srdce apod. se šalvějí jsou pravá delikatesa. Můžeme ji také dávat do pomazánek z tavených sýrů nebo vajec atp.
Dnešní jednoduchý recept je tak trochu pro gurmány, kteří dokáží ocenit jemnost a vyváženost různých druhů chutí v jednom jediném jídle.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
KUŘECÍ PRSÍČKA NA ŠALVĚJI S CITRONOVOU ŠŤÁVOU
Plátky kuřecí prsou opláchneme, osušíme a jemně posypeme šalvějí, opepříme a osolíme (maso nenaklepáváme). Přendáme do mísy, potřeme olivovým olejem a necháme 6 – 10 hodin v chladničce marinovat.
Grilujeme 5 min po obou stranách.
Nakonec každý kousek kuřete pokapeme šťávou z ¼ citronu.
Podáváme ihned nejlépe s bramborem nebo bramborovou kaší a ovocným kompotem.
Použité suroviny na 4 porce :
4 plátky kuřecích prsou (po 150 g), 1 – 2 lžičky šalvěje, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř, šťáva z 1 citronupřílohy :
vařený brambor nebo bramborová kaše, ovocný kompot