Lehký tvarohový koláč á la Cheesecake
Jednoduchý recept na lehký tvarohový cheesecake bez použití mascarpone a sušenek.
Přejít na postup20 min. příprava40-50 min. pečení
1 koláč
Ingredience
Použité suroviny na 1 koláč:
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 110 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- pikantní (kyselejší) marmeláda (cca 2 lžíce, višně, rybíz,…)
Na náplň:
- 500 g plnotučného tvarohu (vaničkový)
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 70 g cukru
- 10 g pravého vanilkového cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička citronové kůry mleté od Antonína
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si těsto. Utřeme 110 g změklého másla s 60 g cukru a 1 vejcem.
Přidáme 250 g polohrubé mouky smíchané s 1 lžičkou prášku do pečiva a vypracujeme měkké těsto.
Těsto prsty vtlačíme do suché, nevymazané koláčové formy a potřeme tenkou vrstvou pikantní marmelády (višně, rybíz, …). Zapneme troubu na 180 °C (horký vzduch na 160 °C).
V míse do hladka při nízkých otáčkách vyšleháme 500 g tučného tvarohu s 1 vejcem, 200 ml mléka a směsí 70 g cukru, 10 g vanilkového cukru, 1 lžičky citronové kůry mleté a 40 g kukuřičného škrobu. (Variabilně lze ještě vmíchat 30 g nahrubo nastrouhané hořké čokolády).
Náplň nalijeme na těsto potřené marmeládou.
Koláč opatrně vložíme do předehřáté trouby (náplň je hodně tekutá) a pečeme 40–50 minut, než jsou okraje těsta krásně zlaté a náplň je pevná.
Necháme vychladnout a podáváme samotné nebo ozdobené šlehačkou.