Linecké mandlové koláčky
Tradiční vánoční cukroví, které v této variantě vychází z původního receptu na Linecký koláč z 18. století.
Přejít na postup15 min. příprava 45 min. pečení a zdobení
4 plechy
Ingredience
Použité suroviny na 4 plechy:
lžička – rovná čajová lžička
- 2 žloutky
- 150 g másla
- 250 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 100 g sekaných mandlí (nebo jemně mletých)
- 10 g pravého vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry mleté
- šťáva z ½ citronu
- rybízová marmeláda (nebo jiná pikantní)
Použité koření
Postup přípravy
Na pánvi lehce (dorůžova, ne dohněda) opražíme 100 g sekaných mandlí (mleté nepražíme).
Po vychladnutí mandle rozmixujeme na jemný prášek.
250 g hladké mouky smícháme se 100 g mletých mandlí, 1 lžičkou citronové kůry mleté, 90 g moučkového a 10 g vanilkového cukru, přidáme na kousky nakrájené máslo a prsty rychle vytvoříme drobenku.
Tip: Do těsta lze přidat špetku mletého kardamomu, špetku mleté skořice nebo špetku mletého hřebíčku.
Přidáme šťávu z ½ citronu, 2 žloutky a rukama co nejrychleji vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové fólie a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.
Těsto rozdělíme na 3 části a postupně na pracovní desce, co nejrychleji, aby se nepřilepilo, z každé části vyválíme 3-4 mm silnou placku.
Tvořítky vykrajujeme koláčky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme cca 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C a poté necháme vychladnout na rovné desce (doporučujeme délku pečení vyzkoušet na 1–2 koláčcích).
Rybízovou marmeládou slepíme vždy dva koláčky k sobě, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.