Lyonské maso s paprikami
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
RATATOUILLE
Ratatouille je francouzská specialita ze zeleniny dušené na bílém víně. Základem jsou většinou rajčata, lilek a cukety, doplněné další zeleninou podle chuti ale často podle dostupnosti. Recepty podobné Ratatouille jsou používané po celé Evropě. Na Maltě se vaří "kapunata", zeleninová směs s vajíčkem a grilovanou rybou, ve Španělsku je to „pisto“ a v Maďarsku „lescó“, odkud je již krůček k našemu leču.
Směs koření Ratatouille obsahuje sušená rajčata, papriku, cibuli, česnek, petržel a špetku soli. Je skvělá na přípravu nejen dušené a zapékané zeleniny, ale i do zeleninových salátů, nebo na grilování zeleniny jako jsou například kapie nebo cukety.
LYONSKÉ MASO S PAPRIKAMI
Odblaněnou vepřovou panenku naporcujeme asi na 2 centi-metrové kostky. Maso smícháme s 1 vrchovatou lžící směsi koření „Ratatouille". Přidáme 3 lžíce oleje, přiměřeně osolíme, opepříme a dáme odležet do chladničky, než si připravíme ostatní suroviny. Nakrájíme kapie na větší kusy a stroužky česneku na plátky.
Ve větší pánvi rychle orestujeme kousky masa tak, aby se jen zatáhly a uvnitř zůstaly šťavnaté.
Opečené maso přendáme do větší misky a zpět do pánve dáme restovat nakrájený česnek. Když zezlátne, přidáme jej k masu.
Jako poslední orestujeme nakrájené papriky okořeněné 1 lžící směsí koření „Ratatouille". Kapie opékáme asi 5 minut, dokud mírně nezhnědne jejich slupka. Poté je podlijeme 100 ml vody a podusíme asi 5 minut. Po vydušení šťávy přendáme papriky k masu s česnekem.
Vše opatrně promícháme, přidáme třešinky mozzarely a dáme do zapékacích misek. Zapékáme zhruba 20 minut při teplotě 180°C nebo 150°C v horkovzdušné troubě.