Maďarské kyselo z dýně hokaido

Existuje velké množství receptů na krémové polévky z dýně hokaido. My vám dnes přinášíme netradiční a přesto vynikající recept na nikoliv krémové, ale nudličkové maďarské kyselo.
Přejít na postup25 min.
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 kg dýně hokaido
- 1 vrchovatá lžíce maďarské sladké papriky
- 1 lžíce másla
- 1 větší cibule
- 100 g slaniny
- 1 lžička soli
- 1 lžička kopru (sušený nebo čerstvý)
- 2 lžičky octa
- 1-2 lžičky cukru (podle chuti)
- 200 ml smetany
- 1 čabajská klobása
Použité koření
Postup přípravy
Hokaido dýni omyjeme (používá se i se slupkou), rozpůlíme a vydlabeme semínka. Čistou dužninu nastrouháme na jemném struhadle (optimální je průměr jako špagety) na co nejdelší nudličky.

Slaninu s cibulí nakrájíme na malé kostičky a na másle ve dvoulitrovém hrnci osmažíme dozlatova. Když je hotovo, zaprášíme osmaženou slaninu a cibuli 1 vrchovatou lžící maďarské sladké papriky, přidáme lžičku kopru a vše velmi krátce (půl minuty) za stálého míchání orestujeme.

Přilijeme 0,5 litru vody s rozmíchanou lžičkou soli, dvěma lžičkami octa a 1-2 lžičkami cukru (jak to kdo má rád kyselé) a přisypeme nastrouhanou dýni. Vše dobře promícháme, přivedeme k varu a 5 minut vaříme na mírném ohni (dýně hokaido velice rychle měkne).

Když je hotovo, přilijeme smetanu a přidáme na kolečka nakrájenou čabajskou klobásu, promícháme, znovu přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
