Maďarský guláš
Recept na klasický maďarský guláš, který chutná nejlépe odleželý druhý den. S chlebem ideální večeře.
Přejít na postup30 min. příprava2 hod. vaření
6-8
Ingredience
Použité suroviny na 6-8 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 kg hovězího předního (kližky) nakrájeného na 2 cm kostky
- 500 g nahrubo nakrájené cibule
- 5 lžic vepřového sádla
- 2 lžíce koření maďarský guláš
- 1 vrchovatá lžíce papriky sladké maďarské
- 2 středně velké zelené papriky
- 1 červená kapie
- 4 zralá větší rajčata, nadrobno nasekaná
- 1 lžička soli
Přílohy:
- čerstvý bílý nebo tmavý chléb, halušky, houskový knedlík
Použité koření
Postup přípravy
Na 5 lžících vepřového sádla necháme v širším hrnci zesklovatět 500 g nahrubo nakrájené cibule, až získá lehce nazlátlou barvu.
Přidáme 4 větší, nadrobno nasekaná rajčata a dusíme, dokud se neodpaří skoro všechna tekutina.
Do základu přisypeme 2 lžíce směsi „Maďarský guláš“, 1 vrchovatou lžíci „Paprika maďarská sladká“ a za stálého míchání necháme 1 minutu rozvonět.
Přidáme na 2 cm kostky nakrájený 1 kg hovězího předního masa (kližky) a nadrobno nasekanou kapii.
Za stálého míchání restujeme, dokud se maso nezatáhne a nezačne se přichytávat ke dnu hrnce.
Posolíme 1 lžičkou soli, přihodíme na 0,5 cm proužky nakrájené 2 zelené papriky (eventuálně pro větší ostrost ještě nasekané feferonky dle chuti).
Podlijeme 0,5 l vody, promícháme a pod pokličkou dusíme, za občasného promíchání a podlití, cca 2 hodiny, než maso změkne.
Na konci poklici odstraníme a přebytečnou vodu necháme odpařit (zredukovat). Dle chuti dosolíme a provaříme.
Podáváme s haluškami, s houskovým knedlíkem nebo bílým či tmavým chlebem.