Mandlové kari kuře

Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KARÍ - THAJSKÝ TYP
Karí je složitá směs, používaná v indické, thajské, indonéské, čínské a vůbec mezinárodní kuchyni. Směsí je mnoho typů - od ostrých po méně ostré, často z 15 i více druhů koření. Karí znamená i pokrm (silně kořeněná směs masa, zeleniny, nebo obojího). Thajský typ má odlišnou chuť, obsahuje méně kurkumy, a je výrazně ostřejší než jiné druhy karí.
Mandle a karí. Nezní to lákavě?
MANDLOVÉ KARI KUŘE
500g kuřecích prsou nakrájet na nudličky, osolit jednou lžičkou soli a trochu opepřit čerstvě namletým pepřem.
V šikovné hlubší pánvi rozpálit 4 lžíce oleje a na něm zprudka osmahnout maso ze všech stran (asi 3-5 min).
Podlít 50ml vody, přidat 100g nakrájených žampionů a 1 lžíci "Karí - thajského typu". (Kdo má rád hodně pikantní pokrm, může přidat ještě trochu cayenského pepře.)
Promíchat, krátce podusit, pak přidat na plátky krájené mandle a hrst na jemné proužky nakrájeného pórku. Znovu promíchat, přilít 200ml smetany a stáhnout plamen.
Lehce míchat, až smetana po pár minutách zhoustne a omáčka tím získá pěknou konzistenci. Podle chuti dosolit.
Přílohu zvolte sami - mohou to být hranolky, krokety, těstoviny a také rýže je vynikající.