Marocká polévka Harira
Zahřejte se v chladných dnech lehce pikantní marockou polévkou Harira. Chutnala i těm, kteří obvykle podobnou kuchyni nevyhledávají.
Přejít na postup30 min. příprava70 min. vaření
6 - 8
Ingredience
Použité suroviny:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 400 g předního hovězího (nebo jehněčího) masa
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 střední mrkve
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 1 menší červená kapie
- 4 lžíce oleje na smažení
- 250 g rajčat
- 250 - 300 g nakládané cizrny
- 1,5 litru vývaru (hovězí, zeleninový)
- 1 vrchovatá lžička směsi koření Harísa
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička kurkumy
- 2 bobkové listy
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky čerstvě namletého pepře
- hrst čerstvé nasekané petrželky
- hrst čerstvého nasekaného koriandru
- 2 hrsti domácích nudlí (v Maroku běžně lámali špagety, lze i bez nich pro bezlepkovou variantu)
Použité koření
Postup přípravy
V 5 - ti litrovém hrnci rozpálíme 4 lžíce oleje a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájené 2 střední cibule.
Než je cibule osmažená, nakrájíme na 0,5 cm kolečka očištěné 2 mrkve a na 0,5 cm kostičky 1 řapík celeru, které přidáme k cibuli a restujeme, než pustí mrkev barvu (cca 10 minut).
Hovězí maso nakrájíme na 1 cm kostičky, utřeme 3 stroužky česneku, červenou kapii a rajčata nasekáme nadrobno, vše nasypeme do hrnce spolu s 1 lžičkou soli a restujeme, než se začne maso přichytávat.
Přisypeme veškeré suché koření (1 vrchovatou lžičku směsi „Harísa“, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 1 lžičku kurkumy a 2 bobkové listy) a 1 minutu za stálého míchání necháme rozvonět.
Zalijeme 1,5 l vývaru a promícháme.
Zvolna vaříme, než je maso hotové (cca 1-1,5 hod.)
Přidáme 250 – 300 g nakládané cizrny, hrst nasekaného čerstvého koriandru, hrst nasekané čerstvé petrželky, 2 hrsti domácích nudlí, dosolíme dle chuti a ještě cca 10 minut provaříme.
Podáváme ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou spolu s pečivem (ideální je marocký chléb Khobz).