Martinovy těstoviny s brokolicí
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
RATATOUILLE
Ratatouille je francouzská specialita ze zeleniny dušené na bílém víně. Základem jsou většinou rajčata, lilek a cukety, doplněné další zeleninou podle chuti ale často podle dostupnosti. Recepty podobné Ratatouille jsou používané po celé Evropě. Na Maltě se vaří "kapunata", zeleninová směs s vajíčkem a grilovanou rybou, ve Španělsku je to „pisto“ a v Maďarsku „lescó“, odkud je již krůček k našemu leču.
Směs koření Ratatouille obsahuje sušená rajčata, papriku, cibuli, česnek, petržel a špetku soli. Je skvělá na přípravu nejen dušené a zapékané zeleniny, ale i do zeleninových salátů, nebo na grilování zeleniny jako jsou například kapie nebo cukety.
MARTINOVY TĚSTOVINY S BROKOLICÍ
Připravíme si silný vývar (možno použít i bujón v kostce). V hrnci na 3 lžících oleje orestujeme šunku nakrájenou na kostičky, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Metlou vmícháme tavený sýr a necháme jej úplně rozpustit.. Přidáme 2 lžíce směsi koření „Ratatouille“ a zalijeme smetanou. Za stálého míchání krátce povaříme a poté zahustíme jíškou. Omáčku 2-3 minuty provaříme, dle chuti dosolíme.
Těstoviny dáme vařit dle návodu na sáčku, přibližně 4-5 minut před koncem vaření těstovin přidáme do hrnce brokolici nakájenou na menší kousky a společně dovaříme.
Těstoviny propláchneme studenou vodou a promícháme s 2 lžícemi olivového oleje, aby se neslepily. Na talíři přelijeme sýrovou omáčkou a dozdobíme čerstvou zeleninou.