Masopustní koblihy
Mnoho z nás má končící zimu již od dětství spojenou s masopustem a voňavými, ještě teplými, koblížky, které přímo volaly po zakousnutí. Vyzkoušejte ty od Antonína, zamilujete si je.
Přejít na postup45 min. příprava60 + 20 min. kynutí30 min. smažení
20 koblížků
Ingredience
Použité suroviny na 6 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 1 lžička pravého vanilkového cukru
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- ½ lžičky soli
- 42 g čerstvých kvasnic (1 kostka)
- 1 lžička citronové kůry mleté
- 1 lžíce rumu
- 1 l oleje na smažení
Na náplň:
- 250 g švestkových povidel
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička citronové kůry mleté
- 2 lžíce rumu
Použité koření
Postup přípravy
V misce rozpustíme ve 250 ml vlažného mléka s 1 lžičkou cukru, přidáme rozdrobenou kostku kvasnic, 1 lžíci hladké mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut, tvoří se bubliny).
V hnětací míse smícháme 500 g mouky s ½ lžičky soli, 50 g cukru, 1 lžičkou vanilkového cukru, 1 lžičkou citronové kůry mleté, uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme připravený kvásek, 3 žloutky, 1 lžíci rumu a 50 g rozpuštěného másla.
Promícháme a vypracujeme do hladkého, vláčného těsta (cca 10 minut), které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravíme si povidla smícháním 250 g švestkových povidel, 1 lžičky mleté skořice, 50 g moučkového cukru, 1 lžičky citronové kůry mleté a 2 lžic rumu.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 2 poloviny a rozválíme na placky silné cca 0,5 cm. Z placek vykrájíme kolečka o průměru cca 5 cm (o cca 0,5 cm širší, než je průměr sklenice na stlačování okrajů)..
Na jedno kolečko dáme kousek povidel o velikosti cca 2 cm, přiklopíme druhým kolečkem a okrajem sklenice silně přitlačíme konce koleček k sobě (část s náplní zůstane uvnitř sklenice s pevně spojenými okraji těsta). Zbytky těsta vně sklenice odstraníme. Koblížky necháme ještě cca 10 minut na válu kynout.
Do menšího mělčího hrnce nalijeme olej do výšky cca 3-4 cm nade dno (koblihy musí plavat) a zahřejeme. Zkusíme vložit dřevěnou vařečku a pokud olej okolo bude bublat, přidáme 2 koblížky a z jedné strany cca 0,5 - 1 minutu (podle velikosti) do zlatova smažíme. Poté je otočíme (musí se přidržovat nebo použít kovové sítko, protože mají tendenci obracet se zpět) a osmažíme na druhé straně. Necháme okapat na talíři s ubrouskem a stejně pokračujeme se zbylými koblížky.
Podáváme pocukrované moučkovým cukrem.