Masové výpečky
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KRÁLÍK
Univerzální, velmi složitá a vyvážená směs koření určená zejména pro přípravu králíka. Obsahuje česnek, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, zázvor, koriandr, rozmarýn, šalvěj, kmín a mnoho dalších druhů koření. Používáme asi 2 - 4 lžičky na 1 kg masa – podle chuti. Výborně se hodí také na zvěřinu, kuře (kuře na česneku), krůtu, husu i kachnu, na hovězí, vepřovou nebo skopovou pečeni apod.
Jednoduchý a univerzální recept na zpracování mnoha druhů mas.
MASOVÉ VÝPEČKY
600 g skopového, vepřového i hovězího masa, krůtích stehen, klokaního masa nebo zvěřiny, je-li potřeba, odblaníme, vykostíme, zbavíme přebytečného tuku nebo loje a nakrájíme přes vlákno na kostičky. Ty potom minimálně na 1 den naložíme do marinády, kterou připravíme smícháním cca 3 – 5 lžic oleje (nebo sádla, másla a nebo všech tří tuků dohromady), 1 lžičky soli, 1 – 2 prolisovaných stroužků česneku, 1 nadrobno nakrájené cibule a 1 lžíce směsi koření „Králík“.
Maso přendáme na pekáč, zalijeme vodou (maso musí být vodou přikryté) a odkryté dusíme za stálého dolévání vody. Když je maso měkké necháme vodu vysmahnout až na sos a lehce opečeme.
Podáváme dle chuti a fantazie s chlebem, zelím a knedlíky, bramborem, rýží apod.
Použité suroviny na 4 porce:
600 g masa (skopové, vepřové, hovězí, krůtí, klokaní, zvěřina apod.), 3 – 5 lžic oleje (sádla, másla), sůl, 2 stroužky česneku, 1 střední cibule, směs koření „Králík“přílohy:
chléb, zelí a knedlíky, brambory, rýže apod.