Mexikánský guláš - Chilli con Carne
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
MEXIKO
Směs, která dává pokrmům říz i vůni v mexickém stylu. Obsahuje mletou sladkou papriku i chilli, oregano (dobromysl), česnek, cibuli, pepř, muškátový ořech, nové koření, kmín a 10 % soli.
Je vhodná pro přípravu všech typů ragú, gulášů, fazolových pokrmů, plněných paprik, náplní z mletého masa, směsí dušených zelenin s uzeninou či masem (fazolky, cukety, rajčata, papriky aj.)
Mexikánský guláš je vydatné jídlo pro chladné dny. A v jeho přípravě vynikají převážně muži. Vynikající mexikánský guláš – Chilli con carne prý vařil i proslulý americký herec Gregory Peck.
MEXIKÁNSKÝ GULÁŠ - Chilli con carne od paní Dagmar Lánské
Ve větší pánvi na 3 lžících sádla nebo oleje necháme zesklovatět čtyři nadrobno nakrájené cibule, zvýšíme teplotu, přidáme půl kilogramu hovězího, vepřového nebo kuřecího masa nakrájeného na malé kousky a prudce opečeme. Přisypeme 2 polévkové lžíce směsi koření „Mexiko“ a na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, promícháme, krátce orestujeme a podlijeme 1/4 litrem vody. Zasypeme přes noc namočenými fazolemi a pomalu pod pokličkou dusíme. Občas promícháme, popřípadě podlijeme. Když maso i fazole změknou, osolíme, přidáme 100 g nakrájeného uzeného masa, uzeniny nebo klobás pokrájených na kolečka, 2 zelené papriky nařezané na proužky a rozkrájená 4 rajčata.
Ještě dusíme asi čtvrt hodiny. Je-li pokrm řídký, zahustíme lžící polohrubé mouky rozmíchané ve vodě. Podle chuti přiostříme chilli. K tomu se podává rýže, chléb nebo pečivo a pokrm se sype strouhaným sýrem a sekanou petrželkou, v Mexiku lístky koriandru.
Použité suroviny na 4 porce:
0,5 kg masa /hovězí, vepřové, kuřecí/, 3 lžíce sádla /oleje/, 4 střední cibule, směs koření „Mexiko“, 2 stroužky česneku, miska přes noc namočených fazolí, sůl, 100 g uzeniny – uzené maso, klobása, párek apod., 2 menší zelené papriky, 4 rajčata, chilli mleté, polohrubá mouka na zahuštěnína posypání:
strouhaný sýr, petrželka /lístky koriandru/
přílohy:
rýže, chléb, pečivo