Moučník z Doubravy
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
VOŇAVÉ PEČENÍ S VANILKOU
Sladce vonící směs do pečiva a dezertů z pravé vanilky. Hodí se do čajového pečiva, krémů, sladkých omáček i ovocných zákusků. Obsahuje pomerančovou a citrónovou kůru, mletou vanilku, kardamom, skořici a cukr.
Děkuji paní Pisingrové, která mě dala recept na mrkvovou bábovku. Upekl jsem moučník podle jejího návodu (trochu jsem si to ulehčil a těsto dal na plech). Nebojte se, že tento moučník obsahuje méně obvyklou přísadu - mrkev, výsledek je chuťově perfektní. Navíc recept je velmi málo pracný a to máme všichni rádi...
MOUČNÍK Z DOUBRAVY
Připravit si plech na pečení nebo formu na bábovku, dobře vymazat, vysypat moukou (polohrubou nebo hrubou) a předehřát troubu na 160°C.
Příprava těsta: do mísy vsypat 350g polohrubé mouky, 220g cukru krystalu, 1 vrchovatou lžičku směsi koření "Voňavé pečení s vanilkou", špetku soli a vše dobře promísit.
Dále přilít 250ml mléka, 120ml oleje a přidat 3 celá vejce.
Nyní nastrouhat najemno 200g mrkve a vmíchat do těsta.
Nakonec přidat 1 kypřící prášek do pečiva a pěkně v tekutém těstě rozmíchat.
Hotové těsto nalít do pečící formy a dát péci do vyhřáté trouby.
Při teplotě 160°C se moučník peče asi 45 minut (když je na plechu - v bábovkové formě o trochu déle...)
S mrkví výborně "ladí" citrónová poleva (smíchat šťávu z jednoho citrónu s šesti lžícemi moučkového cukru), kterou pěkně potřeme zchladlý moučník.