Mrkvový krém s pažitkovými muffiny
Svěží jarní mrkvový krém s nadýchanými muffiny, které lze připravit i v bezlepkové variantě.
Přejít na postup20 min. příprava30 min. vaření a pečení
6
Ingredience
Použité suroviny na 2l polévky:
- 500 g mladé mrkve, nakrájené na 1 cm kolečka
- 250 ml smetany na vaření nebo její veganské varianty
- 1 l vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 1 vrchovatá lžička papriky uzené sladké
- 50 g másla
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 40 g pažitky, nakrájené na 0,5 cm kousky
Použité suroviny na cca 40 muffinů:
- 350 g hladké mouky (lze nahradit pohankovou pro bezlepkovou variantu)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička papriky sladké maďarské
- 2 vejce
- 250 ml podmáslí
- 175 ml mléka
- 50 g nastrouhaného sýra čedar
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 125 ml oleje
- 60 g pažitky nakrájené na 0,5 cm kousky
- 40 papírových muffinových formiček nebo forma silikonová.
Použité koření
Postup přípravy
Nejprve připravíme muffiny. V hnětací míse smícháme 350 g hladké nebo pohankové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku sladké maďarské papriky, 50 g nastrouhaného čedaru, 50 g nastrouhaného parmazánu. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Postupně za stálého míchání přidáme zbytek surovin (250 ml podmáslí, 175 ml mléka, 125 ml oleje, 2 žloutky, 60 g pažitky, nakrájené na 0,5 cm kousky) a vše dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh.
Těsto nalijeme do muffinových formiček (každá do 2/3 objemu) a pečeme při 200 °C cca 15-20 minut.
Zatímco se muffiny pečou, připravíme si mrkvový krém. V třílitrovém hrnci rozehřejeme máslo a v něm necháme zesklovatět nakrájenou cibulku (cca 5 min.), přidáme na 1 cm nakrájená kolečka mladé mrkve a 5 min. restujeme.
Zaprášíme vrchovatou lžičkou uzené papriky a ½ lžičky mletého pepře, promícháme, přilijeme vývar a vaříme do změknutí mrkve (cca 15 minut).
Tyčovým mixérem vše rozmixujeme do hladkého krému, přilijeme 250 ml smetany a za stálého míchání necháme přejít varem.
Dosolíme či opepříme dle chuti a na talíři ozdobíme na 0,5 cm kousky nakrájenou čerstvou pažitkou. Podáváme k ještě teplým pažitkovým muffinům.