Ovocné ratatouille

Voňavá a šťavnatá, skvělá teplá i vychlazená, taková je ovocná verze francouzského ratatouille. S kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky vykouzlíte báječný letní dezert.
Přejít na postup15 min. příprava30 min. pečení
4-8
Ingredience
- 300 g zralého bobulového ovoce (borůvky, maliny, jahody apod.)
- 2 pevná střední jablka
- 2 pevné střední hrušky
- 2 pevné střední broskve (můžeme experimentovat s kivi, ananasem, švestkami, ...co kdo rád)
- 50-100 g cukru krystal nebo medu (podle chuti a sladkosti ovoce)
- 50 ml vody
- 50 g másla
- 1 ks skořice celá 8 cm od Antonína
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- šťávu z ½ citrónu
- špetka soli
- 200-250 ml šlehačky, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si rozvar. 300 g zralého bobulového ovoce (borůvky, maliny, jahody apod.) a 50 ml vody s rozmíchanou 1 lžící kukuřičného škrobu rozmixujeme a nalijeme do menšího hrnce.

K ovoci přidáme 50 g másla, 1 ks „skořice 8 cm“ od Antonína, 50-100 g cukru a šťávu z ½ citrónu. Vše promícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání cca 3 minuty na mírném ohni vaříme. Skořici poté vyndáme. (Kdo nemá rád pecičky, může rozvar přepasírovat.)

2 střední jablka a 2 střední hrušky podélně rozpůlíme a jádřince lžičkou odstraníme. 2 střední broskve rozpůlíme a pecky opatrně odstraníme. Vše potom ostrým nožem nakrájíme na cca 2 mm plátky. (Kdo nemá rád slupky, může ovoce předem oloupat.)

Na dno pečící pánve (průměr 24 cm) nebo zapékací misky (lze i 4 misky menší) rovnoměrně rozprostřeme polovinu rozvaru. Do něj na střídačku od obvodu ke středu skládáme těsně za sebou půlměsíčky ovoce, až je pánev plná.

Naskládané ovoce polijeme druhou polovinou rozvaru, aby byly pokryté všechny kousky ovoce.

Pečeme v troubě při 180 °C cca 30 minut. Necháme zchladnout a porce podáváme teplé nebo studené, ideálně v kombinaci s kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
