Pad Thai
Dnešním receptem, alespoň gastronomicky, zavítáme do slunného Thajska a připravíme si místní tradiční a oblíbený pokrm Pad Thai.
Přejít na postup30 min.
3-4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 větší šalotka (nebo červená cibule) nakrájená na slabé půlměsíčky
- 200 g krevet (mražené nebo čerstvé, možné nahradit kuřecím masem na nudličky nebo tofu)
- 200 g suchých rýžových nudlí
- 200 g tofu nakrájeného na 1 cm kostky (400 g v případě veganské varianty)
- 4 lžíce slunečnicového (v originále palmového) oleje
- 3-4 vejce
- 4 jarní cibulky nakrájené na 5 cm proužky
- 2 hrsti sójových klíčků
- 4 lžíce třtinového (v originále palmového) cukru
- 4 lžíce tamarindové omáčky (nebo 1 lžička pasty + voda)
- 3-4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky sójové omáčky
- sůl dle chuti
- Chilli drcené (dle chuti)
- 100 g arašídů pražených, nesolených a nahrubo nadrcených
- 1 limetka
Použité koření
Postup přípravy
Rýžové nudle uvaříme podle návodu v osolené vodě a scedíme.
Připravíme si omáčku. Nejlépe ve wok pánvi necháme na 2 lžících oleje zesklovatět na půlměsíčky nakrájenou šalotku, přidáme 4 lžíce třtinového cukru, 4 lžíce tamarindové omáčky (nebo 1 lžičku pasty a 3 lžíce vody), 3-4 lžíce rybí omáčky, 1-2 lžičky sójové omáčky a cca 2 minuty necháme za stálého míchání probublávat. Poté omáčku slijeme do misky.
V té samé wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme 3 vejce a umícháme. Přidáme nakrájené tofu a krevety a smažíme, než krevety zčervenají.
Přidáme uvařené rýžové nudle a připravenou omáčku, promícháme a cca 3 minuty prohříváme.
Nakonec vmícháme jarní cibulku a sójové klíčky, ochutnáme, dle chuti dosolíme, promícháme a servírujeme na talíř.
Na talíř okolo nudlí dáme lžičku drceného chilli, lžíci nadrcených pražených arašídů, čtvrtku limetky a podáváme. Pak, již každý podle své chuti, vymačkáme limetku do nudlí a vše promícháme s drcenými arašídy a drceným chilli.