Parillada (argentinské grilování)
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
CHIMICHURI
Příjemná argentinská (nepříliš ostrá) vločkovitá směs koření určená na typický argentinský salát ze sekaných okurek, póru, cibule, rajčat, paprik a bylinek. Její použití je však mnohostranné.
Argentina je rozmanitá země, kde najdeme jak ledovce, tak deštné pralesy i krásné pláže. Na rozlehlých pampách pěstují gaučové jedny z nejlepších plemen skotu, jejichž maso se vyváží do celého světa. Není proto divu, že hovězí maso a grilování je zde velmi oblíbené. Chimichuri je v Argentině a Ekvádoru známá marináda připravovaná z petrželky, česneku, oregana, papriky, cuminu, pepře a oleje. Tuto marinádou můžeme použít na grilování hovězího a kuřecího masa i ryb.
PARILLADA (Argentinské grilování)
K sáčku Chimichuri přidáme 2 lžičky soli, trochu vody (2-3 lžíce) a rozmícháme s olejem na marinádu. Naporcujeme celé kuře na přibližně stejně velké kousky a nakrájíme 2 citrony na plátky. Do větší mísy skládáme kousky masa, potíráme marinádou a každou vrstvu proložíme plátky citronů. Naložené maso necháme uležet alespoň 2 hodiny. Citronová šťáva pomůže masu zkřehnout a bylinková marináda mu dodá příjemnou chuť.
Maso pečeme na grilu ze všech stran. Takto ugrilované kuřecí maso má jemnou chuť, kterou ocení děti i lidé, kteří nemají rádi pálivá jídla. Ostatní můžou použít některou ostrou omáčku k masům. Například připravenou z plnotučné hořčice, směsi Harísa a 1 lžičky oleje.
Místo kuřecího masa můžete použít i rybí, nebo grilovací klobásy.