Pařížští utopenci
Dnes představujeme klasický recept s použitím výběrových pepřů, který se dá s úspěchem využít i na Silvestrovskou oslavu.
Přejít na postup30 min. příprava10 dní nakládání
24 utopenců
Ingredience
Použité suroviny na 3 l sklenici od okurek:
- 24 ks špekáčků (asi 2 kg)
- 1 l octa (8%)
- 1 l vody
- 350 – 400 g malé cibule nakrájené na kolečka
- 1/2 sáčku směsi „Pařížský pepř“ od Antonína
Přílohy:
- tmavý chléb, pivo
Použité koření
Postup přípravy
Třílitrovou sklenici dobře vymyjeme horkou vodou. Do velkého hrnce nalijeme 1 l vody a 1 litr 8% octa (v tomto poměru je nálev trochu kyselejší, příjemnější chuť lze docílit poměrem 0,7 l octa a 1,3 l vody). Nálev přivedeme k varu a necháme krátce povařit. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a do 3/4 podélně nařízneme. Každý špekáček opatrně rozevřeme, hustě prosypeme směsí „Pařížského pepře“ a vložíme cca 3 celá kolečka cibule. Obě poloviny špekáčku zmáčkneme k sobě.
Vkládáme po vrstvách do sklenice (1 vrstva = asi 4 ks špekáčků dle velikosti) a jednotlivé vrstvy prosypeme rozdrobenými kolečky cibule. Pro ostřejší chuť můžeme do každé vrstvy vložit malou chilli papričku.
Na závěr zalijeme studeným nálevem, sklenici dobře uzavřeme a necháme minimálně 10 dní odležet. Podáváme s tmavým čerstvým chlebem a zapíjíme dobře vychlazeným pivem.