Pavlova s griliášovou náplní

Tento bezlepkový recept je obdobou klasické „Pavlovy“, ve kterém se rafinovaně spojují delikátní chuť griliáše s jemnou vanilkovou chutí šlehačky a mascarpone s příjemně kyselými semeny granátového jablíčka. Toto spojení tvoří unikátní chuťový zážitek, který tento dezert předurčuje pro vrchol slavnostní tabule

Přejít na postup

40 min příprava, 2 hod pečení

1 dort, průměr 18 cm


Ingredience

Použité suroviny na 1 dort:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

Na korpus:

  • 90 g (cca 3 ks) vaječných bílků
  • 140 g cukru krupice
  • 10 g Vanilkového cukru od Antonína
  • 10 g citronové šťávy
  • 1 lžička mleté citronové kůry
  • špetka soli

Na griliášovou náplň:

  • 50 g opražených a rozdrcených plátových mandlí
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g Vanilkového cukru
  • 3 žloutky

Na šlehačkový krém:

Na ozdobení:

  • 50 g opražených plátových mandlí
  • semínka z 1 granátového jablka

Recept týdne

Jak získat sáček koření "Vanilkový cukr" k objednávce ZDARMA?

Platí do 9. 2. 2025

Vložit do košíku za 0 Kč

Postup přípravy

112

Připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 150 °C. Ze 140 g cukru krupice, 90 g bílků, 10 g „Vanilkového cukru" od Antonína, 10 g citronové šťávy, 1 lžičky mleté citronové kůry a soli vyšleháme tuhý sníh.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 1
212

Plech si vyložíme pečícím papírem s 2 předkreslenými kruhy o průměru 18 cm, Do těchto kruhů naneseme stejnoměrnou vrstvu vyšlehaného sněhu a dáme do předehřáté trouby, kde teplotu snížíme na 100 °C, sušit na 2 hodiny.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 2
312

Připravíme griliášový krém (náplň). Na střední teplotě na pánvičce nasucho lehce opražíme 100 g plátkových mandlí a přesypeme do misky vychladnout. Polovinu mandlí nadrobno rozdrtíme.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 3
412

Na 2 lžicích vody necháme zkaramelizovat při střední teplotě 100 g třtinového cukru do hladké hnědé hmoty.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 4
512

Přisypeme rozdrcené opražené mandle a promícháme.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 5
612

Rychle vylijeme na plech s pečícím papírem a necháme vychladnout.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 6
712

Vychladlý ztvrdlý griliáš v papíru válečkem najemno rozdrtíme.

812

V misce vyšleháme 3 žloutky, 3 lžíce rumu, 30 g krupicového cukru, 10 g „Vanilkového cukru" od Antonína a 250 g změklého másla, přemístíme nad horkou vodní lázeň a cca 3 minuty za stálého míchání prohřejeme na 60 °C a necháme vychladnout.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 8
912

Do vychladlého máslového krému přidáme nadrcený griliáš a promícháme.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 9
1012

Připravíme šlehačkový krém. 200 g šlehačky, 250 g mascarpone a 10 g „Vanilkového cukru" od Antonína vyšleháme do tuhého krému.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 10
1112

Sestavení dortu. Oba vychladlé korpusy opatrně potřeme vrstvou griliášového a poté i šlehačkového krému a umístíme je na sebe.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 11
1212

Šlehačkovým krémem opatrně potřeme i boky pavlovy a jemně je posypeme druhou polovinou opražených mandlových plátků. Horní patro dortu ozdobíme šlehačkovým krémem pomocí zdobičky a posypeme semeny granátového jablíčka.

Pavlova s griliášovou náplní – recept krok 12
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...