Pavlova s griliášovou náplní

Tento bezlepkový recept je obdobou klasické „Pavlovy“, ve kterém se rafinovaně spojují delikátní chuť griliáše s jemnou vanilkovou chutí šlehačky a mascarpone s příjemně kyselými semeny granátového jablíčka. Toto spojení tvoří unikátní chuťový zážitek, který tento dezert předurčuje pro vrchol slavnostní tabule
Přejít na postup40 min příprava, 2 hod pečení
1 dort, průměr 18 cm
Ingredience
Použité suroviny na 1 dort:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Na korpus:
- 90 g (cca 3 ks) vaječných bílků
- 140 g cukru krupice
- 10 g Vanilkového cukru od Antonína
- 10 g citronové šťávy
- 1 lžička mleté citronové kůry
- špetka soli
Na griliášovou náplň:
- 50 g opražených a rozdrcených plátových mandlí
- 100 g třtinového cukru
- 250 g másla
- 3 lžíce rumu
- 50 g cukru krupice
- 10 g Vanilkového cukru
- 3 žloutky
Na šlehačkový krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 10 g Vanilkového cukru
Na ozdobení:
- 50 g opražených plátových mandlí
- semínka z 1 granátového jablka
Použité koření
Recept týdne
Jak získat sáček koření "Vanilkový cukr" k objednávce ZDARMA?
Platí do 9. 2. 2025
Postup přípravy
Připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 150 °C. Ze 140 g cukru krupice, 90 g bílků, 10 g „Vanilkového cukru" od Antonína, 10 g citronové šťávy, 1 lžičky mleté citronové kůry a soli vyšleháme tuhý sníh.

Plech si vyložíme pečícím papírem s 2 předkreslenými kruhy o průměru 18 cm, Do těchto kruhů naneseme stejnoměrnou vrstvu vyšlehaného sněhu a dáme do předehřáté trouby, kde teplotu snížíme na 100 °C, sušit na 2 hodiny.

Připravíme griliášový krém (náplň). Na střední teplotě na pánvičce nasucho lehce opražíme 100 g plátkových mandlí a přesypeme do misky vychladnout. Polovinu mandlí nadrobno rozdrtíme.

Na 2 lžicích vody necháme zkaramelizovat při střední teplotě 100 g třtinového cukru do hladké hnědé hmoty.

Přisypeme rozdrcené opražené mandle a promícháme.

Rychle vylijeme na plech s pečícím papírem a necháme vychladnout.

Vychladlý ztvrdlý griliáš v papíru válečkem najemno rozdrtíme.
V misce vyšleháme 3 žloutky, 3 lžíce rumu, 30 g krupicového cukru, 10 g „Vanilkového cukru" od Antonína a 250 g změklého másla, přemístíme nad horkou vodní lázeň a cca 3 minuty za stálého míchání prohřejeme na 60 °C a necháme vychladnout.

Do vychladlého máslového krému přidáme nadrcený griliáš a promícháme.

Připravíme šlehačkový krém. 200 g šlehačky, 250 g mascarpone a 10 g „Vanilkového cukru" od Antonína vyšleháme do tuhého krému.

Sestavení dortu. Oba vychladlé korpusy opatrně potřeme vrstvou griliášového a poté i šlehačkového krému a umístíme je na sebe.

Šlehačkovým krémem opatrně potřeme i boky pavlovy a jemně je posypeme druhou polovinou opražených mandlových plátků. Horní patro dortu ozdobíme šlehačkovým krémem pomocí zdobičky a posypeme semeny granátového jablíčka.
