Pečená červená řepa se zátarem a cizrnou
Video recept na jednoduchou, zdravou a chutnou večeři s kořením oblíbeném na blízkém východě a v severní Africe.
Přejít na postup10 min. příprava30 min. pečení
2
Ingredience
Použité suroviny na 2 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 4 středně velké červené řepy
- 1 červená kapie
- 400 g sterilované cizrny
- 2 lžíce kořenící směsi Zátar od Antonína
- drcené chilli (dle chuti)
- 1 lžička kořenící směsi Harísa
- extra virgin olivový olej
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička citrónové kůry (čerstvě nastrouhané nebo 1/2 lžičky sušené)
- 200 g řeckého jogurtu (nebo veganská obdoba)
- hrst čerstvých, nasekaných lístků máty
Použité koření
Postup přípravy
Videorecept:
4 středně velké červené řepy oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky, kapii rozkrájíme na cca 2x2 cm velké kousky.
V misce smícháme 2 lžíce oleje s připravenou řepou, kapií, 400 g sterilované cizrny, 1 lžičky soli a 2 lžícemi kořenící směsi Zátar.
Vše dáme na plech vyložený pečícím papírem, a pečeme v troubě při 200 °C cca 30 minut (okraje řepy budou křupavé).
Zatímco se peče zelenina, smícháme 200 g řeckého jogurtu s 1 lžičkou citrónové šťávy, 1 lžičkou citrónové kůry a špetkou soli.
Jogurtovou směs rozprostřeme na talíři a pokapeme směsí oleje a „Harísy“. Na jogurt poskládáme pečenou zeleninu s cizrnou a „Zátarem“ a dle chuti posypeme drceným chilli a nasekanými lístky máty. Podáváme samotné nebo s arabským Pita chlebem.