Pečené zelí od babičky Liškové

Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KMÍN MLETÝ
Kmín luční nebo také kořenný je jedním z nejstarších koření. Pro svou aromatickou vůni byl považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Kmín se pěstuje u nás, v Nizozemí, Rusku a Ukrajině, prakticky ve všech zemích střední Evropy.
Kmín působí na dobré zažívání, proti křečím zažívacího ústrojí a brání tvorbě plynů v zažívacích orgánech. Koření se jím bylinkové a bramborové polévky, saláty, používá se do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu, pod dušená masa. Je to nenahraditelné koření do žitného chleba, pečiva, k pečením, do kořenných směsí, do omáček, polévek, pomazánek, při vaření brambor, ke konzervaci, při výrobě likérů atd. Kmín lze používat jak celý, tak i mletý.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
PEČENÉ ZELÍ od babičky Liškové
Nejdříve připravíme těstíčko, které musí být trochu tužší než těsto na omelety. Připravíme ho z ½ litru mléka, do kterého se vmíchají 2 vejce, 1 lžička soli, 1 lžička mletého kmínu a mouka (půl polohrubé, půl hladké). Dále do této směsi přidáme 4 větší hrsti hlávkového zelí nakrájeného na kostičky velikosti 1x1cm a 150 g uzeniny nakrájené také na drobné kousky.
Vše řádně promícháme a smažíme na oleji jako bramboráky. Nejlépe je těsto nabírat malou naběračkou, aby vznikly menší placky, které z obou stran opékáme do růžova.
Po usmažení klademe placky na papírový ubrousek, abychom z nich odstranili přebytečný olej.
Podáváme jako samostatné jídlo, které je vynikající jak teplé, tak i studené.