Pečený lilek po středomořsku
Nebude se vám chtít věřit, že pečený lilek může být tak dobrý! Jednoduchý recept na lehkou večeři nebo oběd.
Přejít na postup15 min. příprava, 35 min. pečení
2 (1 lilek / os.)
Ingredience
- 2 ks lilků
- 1 palici česneku
- 1 citrón
- pepř barevný celý „od Antonína“ (a mlýnek)
- kvalitní olivový olej
- sůl
- snítka čerstvého tymiánu
- snítka čerstvého rozmarýnu
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si všechny potřebné ingredience.
Lilky podélně rozřízneme na dvě půlky. Do každé půlky uděláme 4-5 podélných řezů (pozor, aby nedošlo k proříznutí slupky). Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, citrón rozkrájíme na čtvrtky.
Česnekovými plátky vyplníme podélné řezy v lilcích a zakapeme olivovým olejem. Dle chuti osolíme a opepříme čerstvě namletým barevným pepřem. Okořeněné lilky posypeme na kousky natrhaným čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
Lilky a čtvrtky citrónu položíme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30-35 minut dokud lilky nezhnědnou a nerozevřou se.
Upečené lilky zbavíme bylinek (a můžeme nebo nemusíme pokapat pečeným citrónem). Podáváme buď samotné nebo s lehce opečenou bagetkou či vařeným bramborem