Pečený vinný klobásový dlabanec
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KLOBÁSOVÁ
Speciální jemná směs pro přípravu klobás. Obsahuje česnek, papriku sladkou, uzenou sůl (7%), papriku pálivou, pepř černý, kmín, saturejku, majoránku, oregano, nové koření a muškátový oříšek. Směs dáváme již při nakládání masa, obvykle 1 polévkovou lžíci na 1 kg masa. Dosolujeme asi 1 kávovou lžičkou soli.
Klobásovou směs s úspěchem použijeme i k dochucení všech typů mletých mas, při výrobě klobás na grilování apod. K docílení výraznější (kořeněnější) chuti připravovaného pokrmu možno ke směsi přimíchat po 1 lžičce sladké a pálivé maďarské papriky (čabajské klobásy).
Víte, že se dá klobása připravit i bez uzení ? Nebo jen tak upéci ? Proč nezkusit jednou něco zvláštního.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
PEČENÝ VINNÝ KLOBÁSOVÝ DLABANEC
2 housky (žemle) pokrájíme najemno a namočíme ve 150 ml mléka. 250 g vepřové kýty nakrájíme na malé kostičky (0,5 – 1 cm). Vepřový bůček, libové hovězí a libové vepřové maso jemně semeleme. Přidáme namočené housky, nakrájenou vepřovou kýtu, 1 lžíci směsi koření „Klobásová“, 1 lžičku soli, 100 ml suchého bílého vína a vše dobře promícháme a prohněteme. Dáme do chladu na 24 hod. odležet.
Plech na pečení vymažeme tukem nebo olejem. Klobásové těsto vyjmeme z chladničky, přimícháme asi 150 ml vody a ještě jednou dobře prohněteme. Rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech a na vrch poklademe plátky slaniny. Vložíme do studené trouby (teplotu nastavíme na 200 °C) a dáme péci (celkový čas pečení 30 – 45 minut dle typu trouby).
Pečený dlabanec podávám teplý nebo studený s vařenými maštěnými brambory sypanými osmaženou cibulkou a s kyselým zelím, či okurkou.
Použité suroviny na 4 porce :
450 g vepřového bůčku bez kůže a kosti (semlít), 100 g libového hovězího masa (semlít), 200 g libového vepřového masa (semlít), 250 g vepřové kýty (na kostičky), 2 housky, 150 g anglické nebo uzené slaniny (na plátky), směs koření „Klobásová“, sůl, 150 ml mléka, 100 ml suchého bílého vína, 150 ml vody, tuk nebo olej na vymazání plechupřílohy :
vařené brambory maštěné máslem a sypané osmaženou cibulkou, kyselé zelí, okurka apod.