Pikantní libová pečeně
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
BAVORSKÁ PEČENĚ
Směs koření ideálně určená na pečená , grilovaná (i smažená) vepřová masa. Vzhledem ke svému složení – jemně drcený pepř, hrubě drcený kmín, tymián, bobkový list, sůl (17%) a další byliny – je směs vhodná i na drůbež, ryby, zvěřinu, hovězí a skopové maso. Směs používáme při nakládání mas, ale i k okořenění masa těsně před přípravou (pečení, smažení, grilování), nebo během úpravy masa (dušení). Směs je vhodná na tučnější i libové druhy mas.
Dnes Vám nabízíme tip, aby i libové vepřové zůstalo po upečení šťavnaté, mělo výborný výpek na přelití příloh a pečení netrvalo tak dlouho.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
PIKANTNÍ LIBOVÁ PEČENĚ
Vepřové maso (s kostí) omyjeme a nakrájíme přes vlákno na silnější plátky (budoucí porce pro 1 osobu) až ke kosti. (Maso na pečeni zůstává vcelku, jen je asi do 3/4 – ke kosti – naříznuté.) Pokud na povrchu pečeně zůstalo trochu tučného – lehce ho nařízneme na čtverečky, aby se lépe vypeklo. V rendlíku rozehřejeme 1 lžíci másla a 1 lžíci sádla, přidáme 1 lžíci oleje, 1 vrchovatou lžíci směsi koření „Bavorská pečeně“ a 1 lžičku soli. Vše dobře promícháme a necháme vychladit. Vzniklou směsí potřeme maso - nejprve v řezu, maso následně ovážeme vhodnou nití nebo spíchneme malými grilovacími jehlicemi, aby se „neotvíralo“, a potom ze všech stran na povrchu. Přendáme do misky, uzavřeme a necháme cca 12 hodin marinovat.
Troubu předehřejeme na 200 °C, maso přendáme do vhodného pekáčku, podlijeme vodou a pečeme ze začátku 1 hodinu přikryté (alobalem nebo pokličkou) a dále asi 45 minut odkryté (dle typu trouby). Při pečení podléváme vodou a každých 10 minut poléváme maso výpekem.
Podáváme se špenátem a různými typy vhodných knedlíků.
Použité suroviny na 4 porce :
1 kg vepřové pečeně s kostí (vcelku), sůl, 1 lžíce másla (ne margarín), 1 lžíce vepřového sádla, 1 lžíce slunečnicového olejepřílohy :
špenát, knedlíky (bramborové, houskové či jiné)