Placičky z filé

Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KARÍ - JÁVSKÝ TYP
Další ze směsí karí s vyšším podílem kurkumy, ale i ostřejších složek (pepř). Obsahuje i koriandr, zázvor, citrónovou kůru, pískavici, bobkový list, česnek a další. Některé druhy koření se před mícháním a mletím praží, což dodává tomuto karí specifickou chuť.
Používáme do pokrmů indonéské kuchyně, do masa, zeleniny, polévek, omáček, na luštěniny, ryby, rýži, do mletých mas apod.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
PLACIČKY Z FILÉ
Filé umeleme na masovém strojku, pokud je hodně vodnaté, přebytečnou vodu slijeme. Dále umeleme 1 menší pórek (nebo 1 střední cibuli), cca 10 jader vlašských ořechů a 10 spařených a oloupaných mandlí. Vše promícháme, přidáme 2 lžičky kořenící směsi „Karí – Jávský typ“, 1 lžičku soli a 1 – 2 vejce. Pokud je „těsto“ řídké, přisypeme strouhanku. Navlhčenýma rukama tvoříme menší placičky, které obalujeme v hladké mouce (bez obalení by se rozpadly). Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.
Placičky můžeme podávat jako jednohubky ozdobené zeleninou nebo v :
Tomatové omáčceTu si připravíme tak, že v oleji (1 lžíce) krátce prohřejeme cca 80 g rajského protlaku. Přidáme asi 2 dcl vody, dále 1/2 lžičky směsi koření „Karí – Jávský typ“, 1 1/2 lžičky cukru a 1/2 lžičky soli.
Nakonec omáčku zahustíme 1 – 2 lžičkami Solamylu (rozmíchaného v malém množství vody). Placičky dáme ohřát do takto připravené omáčky a nebo na talíři omáčkou přelijeme.
Jako přílohu podáváme rýži, či vařené brambory.
Použité suroviny na 3 - 4 porce :
400 – 500 g rybího filé, 1 menší pórek (nebo 1 střední cibule), 10 jader vlašských ořechů, 10 ks mandlí, směs koření „Karí – Jávský typ“, sůl, 1 – 2 vejce, v případě potřeby strouhanka, hladká mouka na obalení, olej na smaženína Tomatovou omáčku :
80 g rajského protlaku, směs koření „Karí – Jávský typ“, olej, cukr, sůl, solamyl, voda
přílohy :
rýže, vařené brambory atp.