Pljeskavica

Z loňské dovolené v Chorvatsku jsme si přivezli recept od našeho domácího Boži na tzv. Pljeskavicu, což je grilovaná směs hovězího, vepřového a jehněčího masa okořeněná pepřem, feferonkou a cibulkou, kterou jsme si velmi oblíbili.
Přejít na postup30 min. příprava24 hod. marinování
4-5
Ingredience
Použité suroviny na 4-5 porcí:
- 300 g hovězího předního masa
- 300 g vepřové krkovice
- 300 g jehněčího masa
- 1 středně velká cibule (100 g)
- 2 lžičky soli
- 1 feferonka (dle chuti)
- 2 lžíce směsi Pařížský pepř
- 0,5 dcl sodovky (sycené neochucené minerálky)
Použité koření
Postup přípravy
Všechno maso očistíme od povrchových blan, nakrájíme na 3 cm kostky, osolíme 2 lžičkami soli, okořeníme 2 lžícemi Pařížského pepře a v zakryté míse nebo sáčku necháme v lednici marinovat do 2. dne.

Druhý den maso na hrubém mlýnku (0,4 cm otvory) dvakrát nameleme, přidáme nadrobno nakrájenou 1 středně velkou cibuli a 1 feferonku bez semínek, přilijeme 0,5 dcl sodovky (maso lépe zkřehne) a vše dokonale rukama promícháme.

Z masové směsi vytvoříme 4-5 stejně velkých koulí, ze kterých „pleskáním“ vytvoříme 1,5-2 cm vysoké placky (hamburgery).

Grilujeme zprudka na rozpáleném grilu (nebo na grilovací pánvi lehce potřené olejem) cca 3 minuty z každé strany (maso by mělo mít tmavohnědou kůrku a střed by měl být jen lehce propečen).

Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory, chlebem, pečivem nebo v burgerové bulce, s ajvarem, pečenými (grilovanými) paprikami nebo zeleninou.
