Plněné vinné (kapustové) listy od Huga Hromase
Ochutnejte tradiční a lahodný pokrm kuchyně Blízkého východu od šéfkuchaře a mistra vaření na ohni Huga Hromase.
Přejít na postup45 min. příprava 120 min. dušení
8-10
Ingredience
Použité suroviny na 8-10 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
- 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku
- 500 g kulatozrnné rýže (Arborio)
- cca 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst nasekané petrželky
- 2,5 lžíce směsi koření Baharat od Antonína
- 1,5 lžíce soli
- 1 větší červená cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 150 g rajčatového protlaku
- 2 větší brambory
- 1 litr vody
Použité koření
Postup přípravy
500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa dokonale promícháme s 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), nadrobno nakrájenou větší červenou cibulí, nadrobno nasekaným větším stroužkem česneku, 1 rovnou polévkovou lžící soli, 2 rovnými polévkovými lžícemi směsi koření “Baharat", hrstí nasekané petrželky a 500 ml vody, až vznikne hladká směs. (Kdo má rád pálivé, může přidat drcené chilli dle chuti).
Na 2 lžících olivového oleje, v hrnci (průměr cca 28 cm), ve kterém budeme vinné listy dusit, zprudka orestujeme 500 g, na plátky nakrájeného jehněčího (hovězího) masa z krku smíchaného s ½ lžíce soli a ½ lžíce směsi koření Baharat. Hotové maso z hrnce vyndáme bokem.
2 větší brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na cca 2 mm plátky, které vyskládáme na dno hrnce, ve kterém jsme restovali maso. Na brambory rozložíme orestované maso.
Spařené nebo naložené vinné (kapustové) listy pokládáme na desku, žilnatinou nahoru, doprostřed listu položíme jako prst silný váleček (cca 2 x 6 cm) ze směsi masa a rýže. Po jednom zatočení listu přes náplň založíme strany listu dovnitř a list domotáme do tvaru kratšího válečku.
Válečky pokládáme do hrnce na maso spojem dolů, aby se nerozmotaly, ve dvou vrstvách kolmých na sebe. Volná místa u stěn hrnce můžeme vyložit kousky brambor, rajčat nebo cibule.
Povrch zatížíme miskou s vodou, aby plněné listy při dušení nevyplavaly.
150 ml rajčatového protlaku smícháme se 400 ml vody a zalijeme tím vinné listy, aby byly ponořené. Vše přiklopíme poklicí.
Na mírném ohni dusíme, dokud se nevstřebá všechna tekutina (cca 2 hodiny).
Necháme krátce odpočinout a obsah hrnce vyklopíme, na větší talíř nebo tác, jako dort. Nakrájíme a podáváme samotné nebo s dresinkem ze zakysané smetany a nasekané petrželky.