Podzimní dýňový krém s bazalkou
Podzimní dýňový krém s bazalkou je přesně to pravé pro nadcházející sychravé dny. Krásně voňavá a sytá polévka, která zahřeje na těle i na duši.
Přejít na postup25 min. příprava35 min. vaření
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 dýně hokaido – asi 0,5 kg
- 1 nadrobno nakrájená střední cibule
- konzerva oloupaných celých rajčat – 400 g
- čerstvá bazalka
- směs koření Salát pikant
- pepř černý mletý
- 1 lžička soli
- 4 polévkové lžíce oleje na smažení
- 250 ml smetany (rostlinné ve vegan-variantě) na vaření
Použité koření
Postup přípravy
Dýni hokaido si pečlivě umyjeme, odkrojíme stopku a rozkrojíme na půl. Dýni neloupeme! Odstraníme semínka i středovou dužninu. Pokud je dýně větší, než je doporučených 0,5kg, oddělíme si pouze potřebnou část, kterou rozkrájíme na malé kousky (asi 2 x 2 cm).
Ve větším hrnci rozpálíme asi 4 lžíce kvalitního rostlinného oleje, na kterém do zlatova osmažíme jednu střední cibuli nakrájenou nadrobno.
Přidáme pokrájenou dýni a osmahneme.
Přisypeme jednu konzervu (400 g) celých oloupaných rajčat, vrchovatou polévkovou lžíci kořenící směsi „Salát pikant“ a 4 lístky čerstvé bazalky. Pokud nemáme, lze nahradit i bazalkou sušenou. Přidáme 2 dcl vody, aby polévka nebyla moc hustá.
Vše za občasného míchání vaříme asi 30 minut, dokud dýně nezměkne (při lehkém tlaku vařečkou se kousky rozpadají). Poté vše v hrnci rozmixujeme nebo propasírujeme.
Přidáme 250 ml smetany a za stálého míchání krém ještě asi 3 minuty povaříme. Na závěr přidáme lžičku soli a pepř černý mletý dle chuti.
Podáváme s opečenou bagetkou pokapanou olivovým olejem.