Polévka s játrovými knedlíčky
Opravdová polévka ve vybroušeném podání tak, jak ji vařily kdysi naše babičky.
Přejít na postupPříprava 30 min.Doba varu 6-8 hod.
6-8
Ingredience
Použité suroviny na 6-8 porcí, na knedlíčky:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 150 g jater
- 1 lžička sádla
- ½ lžičky „Polévkového koření“ od Antonína
- 1 rozetřený stroužek česneku
- ½ střední cibule
- 1 vejce
- sůl
- strouhanka
Na polévku:
- 500 g hovězích žeber s kostí
- 1 lžička „Polévkové koření“ od Antonína
- ½ cibule (zbytek z knedlíčků)
- 1 stroužek česneku
- ½ celerové bulvy (kořene)
- 1 petržel
- 2 mrkve
- sůl
Použité koření
Postup přípravy
Do misky naškrábeme nebo umeleme 150 gramů hovězích jater, přidáme 1 lžičku sádla, ½ lžičky „Polévkového koření“ od Antonína, 1 rozetřený stroužek česneku, 1/2 jemně nakrájené nebo namleté cibule, 1 vejce, 1/2 lžičky soli a vše dokonale promícháme.
Přisypeme strouhanku (cca 1-2 lžíce) a znovu promícháme.
Výsledná konzistence by měla být polotuhá, aby šly dobře v dlani dělat kuličky o průměru cca 2 cm.
500 g hovězích žeber s kostí vložíme do 1,5 l studené vody a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu naběračkou opatrně odstraňujeme.
Když se přestane tvořit pěna, přidáme 1 lžičku „Polévkového koření“ od Antonína, 1 lžičku soli, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1/2 kořene petržele, přivedeme k varu, ztlumíme oheň na 1–2 nejnižší stupeň, dáme poklici a necháme cca 6–8 hodin, ideálně přes noc, táhnout (voda se nevaří, jen občas se převalí bublina a výsledný vývar je úžasně voňavý a chutný).
Hotový vývar scedíme, maso necháme zchladnout, vybereme z něj kosti, a maso i zeleninu (bez cibule a česneku) nakrájíme na kostičky.
20 minut před obědem přivedeme vývar k varu, přidáme čerstvou očištěnou zeleninu nakrájenou na 0,5 cm kostičky (1 mrkev, 1/4 celeru a 1/2 kořene petržele), játrové knedlíčky a 15 minut vaříme. Když jsou knedlíčky hotové, vyplavou k hladině. 5 minut před koncem přidáme vařenou nakrájenou zeleninu s masem, dle chuti dosolíme a provaříme.
Podáváme na talíři s nasekanou zelenou petrželkou.