Punč
Punč je oblíbený teplý alkoholický nápoj s kořením, které obsahuje jablka z Čech, pomeranče ze Španělska a dále skořici, kardamom a hřebíček.
Přejít na postup20 min.
4 sklenice
Ingredience
Použité suroviny na 4 sklenice svátečního punče:
- 2 dcl rumu
- 2 dcl griotky (recept Vánoční griotka)
- 1 pomeranč
- 1 lžíce kořenící směsi „Punč“ od Antonína
- 1 lžíce medu
- 1 lžička másla
Použité suroviny na 8 sklenic Domácího punče:
- 0,7 l sladšího bílého nebo červeného vína
- 2 dcl griotky (recept Vánoční griotka)
- 1 pomeranč
- 2 lžíce kořenící směsi „Punč“ od Antonína
- černý čaj
Na ozdobení:
- Tenké plátky pomeranče
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si ingredience.
V dvoulitrovém hrnci přivedeme k varu 500 ml vody, do ní vsypeme 1 lžíci směsi koření „Punč“ a 5 minut necháme vařit a odstavíme z plotny.
Přidáme šťávu z 1/2 pomeranče, lžíci medu, rum a griotku, rychle přivedeme k varu a je hotovo
Podáváme horké s plátkem pomeranče.
Tip: Přidáme-li do každé sklenice pár kapek rozpuštěného másla, punč se zjemní a navíc zůstane déle horký a nevyprchá z něj alkohol.
Přidáváme ještě návod na Domácí punč, kdy vodu nahradíme 400 ml silného černého čaje, přidáme 0,7 l sladšího bílého nebo červeného vína (dle chuti) a vynecháme rum, med a máslo.