Rajská omáčka s masovými kuličkami

Ingredience

Použité koření

Postup přípravy

RAJSKÁ

Mletá směs určená pro přípravu pokrmů z rajčat – především pro rajskou omáčku a polévku. Skládá se ze sušené cibule, černého pepře, bazalky, bobkového listu, hřebíčku, nového koření, tymiánu, směsi kořenové zeleniny, cukru a soli.

Příjemně ochucuje rajskou omáčku a polévku. Lze ji použít i do hrachové polévky, leča, do dušeného masa apod. Skvěle chutná na rajčatech, ale i na rajčatovém salátu, pizze a špagetách.

Typické použití pro tuto směs je recept na:

RAJSKÁ OMÁČKA S MASOVÝMI KULIČKAMI

Nejdříve připravíme masové kuličky. K mletému masu přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 1 celé vejce, 5 lžic strouhanky, 1 lžičku soli, 1 prolisovaný stroužek česneku a 10 dkg strouhaného sýra. Směs dobře promícháme a mokrýma rukama tvoříme kuličky, velké asi jako vlašský ořech. Zvolna je po celém povrchu opečeme na oleji nebo sádle (na pánvičce nebo v troubě) a uložíme do tepla.

Na sádle nebo oleji lehce zpěníme 2 nadrobno nakrájené cibule, zasypeme 3 - 4 lžícemi polohrubé mouky a usmažíme tmavší jíšku, kterou rozředíme asi 1,5 l hovězího vývaru, přidáme 1 kg nasekaných rajčat a 15 minut povaříme. Celou směs propasírujeme přes sítko s otvory 1-2 mm (lze i rozmixovat) Přidáme 3 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžičky kořenící směsi „Rajská“, 1,5 lžičky soli a 2 lžíce krystalového cukru.

Do vzniklé omáčky vložíme opečené masové kuličky a celé povaříme asi 5 minut. Dle chuti dosolíme a dosladíme. Je-li pokrm řídký, zahustíme jej moukou rozmíchanou ve vodě.

Podáváme s rýží, špagetami a jinými těstovinami nebo s houskovým knedlíkem či bílým pečivem.

Rajskou omáčku můžeme pozměnit lžící rozinek nebo ke konci varu několika syrovými rajčaty drobně pokrájenými, jindy špetkou oregana, popřípadě 1 – 2 stroužky rozetřeného česneku, či lžící bílého vína.

Použité suroviny na 5 porcí:

na masové kuličky:
0,5 kg mletého masa (hovězí a vepřové), 1 cibule, 1 vejce, 5 lžic strouhanky, sůl, 1 stroužek česneku, 10 dkg strouhaného sýra, tuk nebo olej na opékání
na omáčku:
60 g sádla nebo cca 4 lžíce oleje, 2 větší cibule, polohrubá mouka, 1 kg rajčat, 3 polévkové lžíce rajského protlaku, 1,5 l hovězího vývaru, směs koření „Rajská“, sůl, krystalový cukr
přílohy:
rýže, špagety, těstoviny, houskový knedlík, bílé pečivo

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...