Rebarborový "Tarte Tatin"
V dnešním receptu na variaci slavného francouzského obráceného koláče sester Tatinových Vám ukážeme, jak se dá k jeho přípravě využít oblíbená ingredience našich babiček, rebarbora.
Přejít na postup30 min. příprava30 min. pečení
4-6
Ingredience
Použité suroviny na těsto:
- 180 g hladké mouky
- špetka soli
- 80 g vychlazeného másla
- lžička cukru
- 1rozšlehané vejce
- 2 cl vody
Na náplň:
- 100 g másla
- 500 g rebarborových řapíků
- 140 g krystalového cukru
- 10 g směsi koření "Skořicový cukr" od Antonína
Na ozdobení:
- 250 ml šlehačky
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si těsto. Ze 180 g hladké mouky, špetky soli, lžičky cukru a 80 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.
V hrníčku rozšleháme vejce spolu s 2 cl vody, přidáme k drobence a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Připravíme si nepřilnavou pánev o průměru 30-35 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby). Její obvod si obkreslíme na pečící papír, dáme na něj odpočinuté těsto a přikryjeme druhým papírem. Těsto mezi papíry vyválíme do tvaru obkreslené pánve a dáme i s papírem zpět do lednice.
500 g rebarbory oloupeme a nakrájíme na 1 cm kousky.
Na pánvi rozpustíme 100 g másla, nastavíme ohřívací stupeň 7 (z 9) přidáme 140 g cukru, 10 g skořicového cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat (cca 5 minut, cukr se rozpustí, zhnědne a oddělí se od másla). Pozor, aby se nepřipálil.
Do vzniklého karamelu vložíme rebarboru, kterou za opatrného promíchávání necháme obalit karamelem a odstavíme z plotny (cca 5 minut). Vznikne hustá karamelová směs. (Pokud dojde ke ztuhnutí karamelu na měchačce, oškrábejte jej zpět do směsi, při pečení se rozpustí).
Na lehce vychladlou pánev s rebarborou položíme vyválené těsto (bez papírů) a jeho okraje zasuneme lžící pod náplň. (Pokud nemáme vhodnou pánev do trouby, lze použít vymaštěnou koláčovou formu a náplň do ní přendat a dále postupujeme stejně jako s pánví)
Pánev položíme na plech s pečícím papírem (náplň bublá a potřísnila by plech) a v předehřáté troubě pečeme při 180 °C cca 30 min. (Těsto lehce zezlátne).
Po upečení necháme lehce zchladnout, uvolníme připečené okraje těsta, pánev přiklopíme servírovacím talířem a převrátíme talířem dolů. Pokud zůstane v pánvi zbytek náplně, přendáme ji na koláč a upravíme.
Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.