Řecké tzatziky od Antonína
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
SMĚS KOŘENÍ "TZATZIKY"
Původní řecká směs určená do originálního řeckého pokrmu ze strouhaných okurek s jogurtem a olivovým olejem.
Lze ji též použít na zeleninové saláty, do bramborových placek, pomazánek, na ryby, do majonéz, jogurtů apod. Obsahuje česnek, cibuli, mátu, papriku, sůl.
Tzatziky jsem připravoval - okouzlen Řeckem - jako jeden z prvních receptů. Postupně - jak šel život, tak člověk někdy přijde na to, jak dělat věci ještě jednodušeji a lépe. Teď je recept opravdu "vychytaný" a takto připravené tzatziky jako příloha ke grilování jsou bezkonkurenční!
ŘECKÉ TZATZIKY OD ANTONÍNA
Oloupeme jednu velkou salátovou okurku a nastrouháme ji nahrubo. Přidáme 0, 5kg dobrého poctivého bílého jogurtu, dále jednu lžičku směsi koření "Tzatziky", špetku soli a tři lžíce olivového oleje. Vše promícháme a (pozor) teď to nejdůležitější: připravíme si větší sítko, které vyložíme plátýnkem a směs jogurtu s okurkou do tohoto plátýnka vyklopíme.
Dáme do chladna (nejlépe přes noc), tak nám tzatziky pěkně zhoustnou, protože přes plátýnko vykape syrovátka z jogurtu a voda z okurek. Všechny chutě se příjemně promísí.
Hotové tzatziky vyklopíme do misky, ještě jednou promíchneme a podáváme jako přílohu třeba ke grilovaným jídlům. Nezapomeneme je ozdobit černou olivou.