Řecký salát
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
PIZZA
Směs koření italského typu určená pro okořenění domácí pizzy. Sestává z bazalky, oregana (dobromysli), šalvěje a obsahuje i něco málo česneku. Neobsahuje sůl. Směs se hodí i na těstoviny, příjemně jí dochutíme např. rajčatovou omáčku, karbanátky, dušenou zeleninu. Tuto jemnou kombinaci bylinek oceníme i v míchaných zeleninových salátech.
Tentokrát bychom Vám chtěli doporučit recept na vynikající zeleninový salát.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
ŘECKÝ SALÁT
Veškerou zeleninu, kterou použijeme, necháme předem v lednici vychladit, aby salát byl připraven k podávání ihned po výrobě, protože tak si zelenina uchová svoje vlastnosti a neztratí šťávu.
Okurky a rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Doporučujeme z rajčat vykrájet semena a použít pouze čistou dužinu (hotový salát vypadá potom „čistěji“). Na kolečka nakrájíme očištěný pórek, který můžeme nahradit mladou cibulkou.
Připravíme si zálivku smícháním 2 lžic kvalitního olivového oleje, šťávy z ½ citronu, 1 lžičky soli a 2 lžiček směsi koření „Pizza“. Zeleninu opatrně promícháme se zálivkou a dáme do salátových misek. Povrch každého salátu ozdobíme 1 cm silným plátkem balkánského sýra a posypeme směsí koření „Pizza“. Kdo má rád olivy, může jich pár přidat (černé vypadají skvěle).
Tento salát je nejlepší podávat ihned, dokud je zelenina křehká a svěží. Je výborný buď jako samostatný salát s pečivem nebo jako příloha například ke grilovaným masům.