Rizoto podle Antonína

Ingredience

Použité koření

Postup přípravy

KUŘE POLLO

Mletá směs italského typu určená především k okořenění kuřat, kuřecích polévek a vývarů. Obsahuje bazalku, petržel, rozmarýn, zázvor, sladkou papriku, pepř, cibuli a něco málo česneku, glutamanu a soli.

Směs můžeme použít i na minutky z vepřového a hovězího masa, ale i ke skopovému masu, k úpravě ryb, do karbanátků apod. Skvěle chutná v rizotu, na špagetách, při přípravě luštěnin a při dušení zeleniny.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

RIZOTO PODLE ANTONÍNA

Kuře dobře očistíme, opláchneme, rozdělíme podélně na 2 poloviny a uvaříme spolu s 1 – 2 lžičkami soli a 1 lžičkou směsi koření „Kuře Pollo“ do měkka (v tlakovém hrnci s 1 litrem vody asi 15 minut).

Rýži dáme vařit s 2 lžičkami soli a 1/2 lžičky směsi koření „Kuře Pollo“. Čočku dle návodu na sáčku s 1 lžičkou soli.

Mezitím nakrouháme nebo nakrájíme na jemno cca 200 g červeného zelí a 1 střední cibuli. Smícháme a vložíme do větší mísy (ve které potom budeme míchat i ostatní ingredience).

Kuře po uvaření naporcujeme, odstraníme kůži. Obrané maso z krku, křídel a hrudi dáme do zvláštní misky (použijeme později spolu s vývarem a popř. dalšími surovinami – nudle, vejce, pohanka apod., na polévku). Stehna a prsa zbavená kostí nakrájíme na menší kousky, přendáme do misky nebo hrnce s pokličkou a uložíme do tepla.

Vývar z kuřecího masa přivedeme k varu, vložíme mraženou zeleninu a krátce povaříme (dle typu směsi) do změknutí (cca 5 minut). Zeleninu z vývaru scedíme (vývar nevylévat) a přendáme do mísy na zelí s cibulkou.

Do mísy přidáme vařenou čočku, kuřecí maso a rýži. Pomocí 2 vidliček promícháme a smícháme se 2–3 lžícemi olivového oleje, 5-ti a více lžícemi kuřecího vývaru a bílým jogurtem (tatarská omáčka, kečup apod.). Dle chuti dosolíme.

Jednotlivé porce podáváme na talíři posypané strouhaným sýrem a jako příloha – okurka.

Použité suroviny na 4 - 6 porce :

1 celé kuře (1 kg), směs koření „Kuře Pollo“, sůl, 240 g rýže (nebo 2 varné sáčky), 150 g čočky (předvařené), 1/2 malé hlávky červeného zelí (200 g), 1 střední cibule, 150 – 200 g mražené zeleniny dle chuti (vhodná je směs mrkve, hrášku, kukuřice a papriky, ale možno použít i čínskou směs s houbami, mexickou či mochovskou směs nebo jen hrášek s kukuřicí apod.), 2 – 3 lžíce olivového oleje, 150 g bílého jogurtu (nebo tatarské omáčky, či kečupu)
na posypání :
strouhaný sýr
přílohy :
nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...