Salát z červené řepy, mrkve a pomerančů
Zdravý salát, který je vhodný jako příloha ke všem druhům masa, sýrům ale i jako hlavní chod.
Přejít na postup30 min. příprava 40 min. pečení
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 750 g mrkve
- 500 g syrové červené řepy
- 2 pomeranče
- 2 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml řeckého jogurtu
- 2 lžičky kořenící směsi Pomerančový pepř
- hrst čerstvého koriandru nebo petržele
- sůl dle chuti
Přílohy:
- Různé úpravy masa, grilovaný sýr
Použité koření
Postup přípravy
750 g mrkve a 500 g červené řepy oloupeme a nakrájíme (mrkev na hranolky a řepu na půlměsíčky silné cca 0,5 cm).
Mrkev vhodíme do hrnce s vařící osolenou vodou (½ lžičky na 1 litr vody) a 5 minut vaříme (mrkev se díky tomu později neobarví červenou řepou). Poté ji necháme okapat a lehce zchladnout. Zapneme troubu na 200-220 °C.
V míse promícháme řepu s předvařenou mrkví, 2 lžícemi olivového oleje, ½ lžičkou soli (dle chuti), 1 lžící směsi „Pomerančový pepř“, vše přendáme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě při 200-220 °C pečeme cca 40 minut (v polovině pečení promícháme).
Na suché pánvi si opražíme do zlatova 3 lžíce sezamových nebo slunečnicových semínek. 2 pomeranče oloupeme (2 půlměsíčky dáme stranou) a nakrájíme na 1 cm kousky, hrst čerstvých listů koriandru nebo petržele nasekáme nadrobno.
Připravíme si dip smícháním 250 ml řeckého jogurtu s 1 lžičkou směsi „Pomerančový pepř“, 1 lžičkou nasekaného koriandru nebo petržele a nadrobno nasekanými 2 půlměsíčky pomeranče.
Na talíř rozetřeme 2 lžíce dipu, přidáme upečenou směs promíchanou s kousky pomeranče a posypeme opraženými semínky a nasekaným zeleným koriandrem nebo petrželkou. Podáváme samotné nebo jako přílohu k různým úpravám masa nebo grilovaným sýrům.