Šašlik (podle „Antonína“)

Vytisknout
Šašlik (podle „Antonína“)

ŠAŠLIK

Směs určená na oblíbené grilované kousky masa na jehle (případně i z mletého masa).

Je složena z mleté papriky , cibule, nového koření, bobkového listu, kurkumy, celeru, tymiánu a kopru, neobsahuje sůl.

Z oleje (2 – 3 lžíce) a 2 – 3 lžiček směsi vytvoříme marinádu, do níž nakládáme maso před rožněním. U mletého masa na 1/2 kg masa dáváme 1 – 3 lžičky směsi.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

ŠAŠLIK (podle „Antonína“)

600 g vepřové kýty nebo vepřové panenské svíčkové nakrájíme přes vlákno na menší a silnější plátky, ty pak mírně naklepeme a na 24 hod. naložíme do směsi oleje (2 dcl), směsi koření „Šašlik“ (1 lžíce), soli (1/2 lžíce), šťávy z 1/2 citronu a 1 pokrájené cibule.

Na plátky nebo kousky (asi 3 cm velké) nakrájíme 250 g rajčat, 1 velký banán, 2 cibule a 125 g prorostlé slaniny. Suroviny střídavě napícháme na jehly. Špízy potřeme olejem z marinády.

Grilovací rošt vyložíme alobalem (3 vrstvy), položíme na něj špízy a grilujeme z obou stran ( cca z každé strany 10 minut ). Při obracení špízy potíráme olejem z marinády. Ke konci grilování odstraníme z roštu alobal a grilujeme ještě asi 5 minut.

Podáváme s chlebem nebo s bramborem. (Ve státech bývalého Sovětského svazu s vodkou).

Použité suroviny na 4 porce :

0,6 kg vepřové kýty, 2 dcl oleje, 3 cibule, směs koření „Šašlik“, sůl, citron nebo citronová šťáva, 250 g rajčat, 1 velký banán, 125 g prorostlé slaniny

přílohy :
chléb, brambory

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík