Sečuánské kuřecí Kung Pao
Postup přípravy
Čína
Čínské koření je směs ostřejší chuti, vhodná do pokrmů čínské kuchyně. Obsahuje papriku, chilli, pískavici, bazalku, muškátový ořech, kurkumu, CELER a sůl (28 %).
Lze jí kořenit minutky, rožněná jídla, kuře, ryby, králíka, vepřové maso, kuličky z mletého masa, guláš apod. Je vhodná i do ostřejších salátů z bílého nebo pekingského zelí.
Původní verze dnešního receptu patří mezi nejpálivější čínská jídla a připravuje se z kuřecího, vepřového nebo rybího masa, lze použít i krevety nebo ve vegetariánské verzi tofu.
Použitý sečuánský pepř se v čínské medicíně používal jako narkotikum při bolesti zubů a v kombinaci s chilli papričkami může způsobit přímo explozi v ústech.
Dnešní recept je lehce pálivou, celkem věrnou variací na originální Sečuánské kuřecí Kung Pao.
Sečuánské kuřecí Kung Pao
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky 1,5 cm silné.
V 1 litrové míse si připravíme marinádu na maso smícháním půl lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce světlé sójové omáčky, 2 lžic rýžového vína, 1 lžíce škrobu rozpuštěného ve 3 lžících vody a špetky soli. Do připravené marinády vložíme kuřecí kostky a necháme v chladu alespoň 30 minut marinovat.
Vyloupeme a na pánvi opražíme na lžíci oleje arašídy – nesmí se spálit.
Nasekáme nahrubo stroužky česneku, papriku a jarní cibulku (v nouzi postačí i klasická cibule) nakrájíme na 1 cm dlouhé kousky a zázvor na delší nudličky. Vše musí být čerstvé, nikoliv mražené, protože by zelenina neměla být měkká, ale měla by lehce chroupat.
Připravíme si zálivku na maso z 5 lžic světlé sojové omáčky, 2 lžic tmavé sojové omáčky, půl lžíce rýžového octa, 1 lžíce sezam. oleje (lze nahradit 2 lžícemi sezamu utřeného v hmoždýři na pastu), 1 lžíce škrobu, 2 lžic vody a 1 lžičku cukru.
Ve wok pánvi rozpálíme 1 dcl oleje, až se u vařečky ponořené do oleje začnou tvořit drobné bublinky, přidáme okapané (v cedníku) namarinované maso a 3 min. smažíme, aby kostky kuřete dostaly nazlátlou barvu. Poté maso dáme zpět do marinovací mísy.
Do rozpáleného zbylého oleje ve woku vhodíme 1 lžíci směsi „Čína“, 10 kousků sečuánského pepře (kdo rád hodně ostré tak přihodí ještě 1, 2 nebo více sušených chilli papriček) a vše cca 1 min. smažíme, aby se koření rozvonělo.
Přisypeme cibuli, česnek, zázvor a 1 min. zprudka restujeme.
Přidáme papriku a dříve předsmažené kuřecí kostky, přilijeme zálivku a za stálého míchání ještě 2 minuty zprudka smažíme.
Na závěr (aby nezměkly) přihodíme do Kung pao upražené arašídy, promícháme a ihned s rýží podáváme
Použité suroviny na 4 porce :
(všechny ingredience lze snadno sehnat ve specializovaných prodejnách nebo ve velkých supermarketech – odd. exotické stravy)
10 kuliček sečuánského pepře od Antonína
2 lžíce sladkého čínského rýžového vína (Shaoxing)
1 lžíce směsi koření „Čína“ od Antonína
1 -2 chilli papričky (podle chuti)
1 šálek loupaných přírodních neslaných arašídů
1 lžíce sezam. oleje (nebo 2 lžíce sezamových semínek od Antonína)
7 lžic světlé sojové omáčky
3 lžíce tmavé sojové omáčky
5 plátků čerstvého zázvoru
1 červená paprika (kapie)
1 lžička cukru, sůl dle potřeby