Sečuánské kuřecí Kung Pao

Ingredience

Postup přípravy

Čína

Čínské koření je směs ostřejší chuti, vhodná do pokrmů čínské kuchyně. Obsahuje papriku, chilli, pískavici, bazalku, muškátový ořech, kurkumu, CELER a sůl (28 %). Lze jí kořenit minutky, rožněná jídla, kuře, ryby, králíka, vepřové maso, kuličky z mletého masa, guláš apod. Je vhodná i do ostřejších salátů z bílého nebo pekingského zelí.

Původní verze dnešního receptu patří mezi nejpálivější čínská jídla a připravuje se z kuřecího, vepřového nebo rybího masa, lze použít i krevety nebo ve vegetariánské verzi tofu.

Použitý sečuánský pepř se v čínské medicíně používal jako narkotikum při bolesti zubů a v kombinaci s chilli papričkami může způsobit přímo explozi v ústech.

Dnešní recept je lehce pálivou, celkem věrnou variací na originální Sečuánské kuřecí Kung Pao.

Sečuánské kuřecí Kung Pao

    Kuřecí prsa nakrájíme na kostky 1,5 cm silné.
    V 1 litrové míse si připravíme marinádu na maso smícháním půl lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce světlé sójové omáčky, 2 lžic rýžového vína, 1 lžíce škrobu rozpuštěného ve 3 lžících vody a špetky soli. Do připravené marinády vložíme kuřecí kostky a necháme v chladu alespoň 30 minut marinovat.
    Vyloupeme a na pánvi opražíme na lžíci oleje arašídy – nesmí se spálit.
    Nasekáme nahrubo stroužky česneku, papriku a jarní cibulku (v nouzi postačí i klasická cibule) nakrájíme na 1 cm dlouhé kousky a zázvor na delší nudličky. Vše musí být čerstvé, nikoliv mražené, protože by zelenina neměla být měkká, ale měla by lehce chroupat.
    Připravíme si zálivku na maso z 5 lžic světlé sojové omáčky, 2 lžic tmavé sojové omáčky, půl lžíce rýžového octa, 1 lžíce sezam. oleje (lze nahradit 2 lžícemi sezamu utřeného v hmoždýři na pastu), 1 lžíce škrobu, 2 lžic vody a 1 lžičku cukru.
    Ve wok pánvi rozpálíme 1 dcl oleje, až se u vařečky ponořené do oleje začnou tvořit drobné bublinky, přidáme okapané (v cedníku) namarinované maso a 3 min. smažíme, aby kostky kuřete dostaly nazlátlou barvu. Poté maso dáme zpět do marinovací mísy.
    Do rozpáleného zbylého oleje ve woku vhodíme 1 lžíci směsi „Čína“, 10 kousků sečuánského pepře (kdo rád hodně ostré tak přihodí ještě 1, 2 nebo více sušených chilli papriček) a vše cca 1 min. smažíme, aby se koření rozvonělo.
    Přisypeme cibuli, česnek, zázvor a 1 min. zprudka restujeme.
    Přidáme papriku a dříve předsmažené kuřecí kostky, přilijeme zálivku a za stálého míchání ještě 2 minuty zprudka smažíme.
    Na závěr (aby nezměkly) přihodíme do Kung pao upražené arašídy, promícháme a ihned s rýží podáváme

Použité suroviny na 4 porce :

(všechny ingredience lze snadno sehnat ve specializovaných prodejnách nebo ve velkých supermarketech – odd. exotické stravy)
    500 g kuřecích prsou
    10 kuliček sečuánského pepře od Antonína
    2 lžíce sladkého čínského rýžového vína (Shaoxing)
    2 lžíce škrobové moučky
    1 lžíce směsi koření „Čína“ od Antonína
    1 -2 chilli papričky (podle chuti)
    1 šálek loupaných přírodních neslaných arašídů
    1 lžíce sezam. oleje (nebo 2 lžíce sezamových semínek od Antonína)
    7 lžic světlé sojové omáčky
    3 lžíce tmavé sojové omáčky
    3 ks jarní cibulky
    5 plátků čerstvého zázvoru
    5 stroužků česneku
    3 lžíce kuřecího vývaru
    1 dcl oleje na smažení
    1 červená paprika (kapie)
    1 lžička cukru, sůl dle potřeby

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...