Silvestrovský citronový pečenáč

Pokud Vám zbydou ze Štědrovečerní večeře rybí řízky, doporučujeme je využít k přípravě této silvestrovské nebo novoroční pochoutky, kdy určitě přijdou vhod.
Přejít na postup20 min. příprava, 7 dní zrání (cca)
3-5 litrová sklenice, 6 porcí
Ingredience
Použité suroviny na 3-5 litrovou sklenici:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 6-8 rybích řízků (smažených v trojobalu)
- 2 větší cibule
- 0,5 litru lihového (8 %) octa
- nové koření (6 kuliček)
- chilli papričky celé nebo drcené dle chuti
- bobkový list celý (3 kusy)
- směs koření „Citronový pepř" od Antonína
Použité koření
Postup přípravy
Vhodnou 3-5 litrovou sklenici dobře vymyjeme horkou vodou a připravíme si nálev. Do 2 litrového hrnce nalijeme 0,5 litru vody a 0,5 litru lihového (8 %) octa. Přidáme tři celé bobkové listy a šest kuliček nového koření. Nálev přivedeme k varu a krátce povaříme. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.

6-8 studených rybích řízků rozpůlíme. Dvě větší cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Poloviny řízků vkládáme po vrstvách (cca 3 ks na 1 vrstvu) do sklenice a každou vrstvu proložíme rozdělenými kolečky cibule, přidáme chilli papričky celé nebo drcené dle chuti a posypeme ½ lžičky citronového pepře.

Na závěr vše zalijeme připraveným nálevem, sklenici dobře uzavřeme a necháme do Silvestra (cca 7 dní) odležet v chladnu.
