Skleničkový perník
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
PERNÍK
Směs jemně mletého koření, která obsahuje anýz, badyán, citrónovou kůru, hřebíček, skořici, kardamom a nové koření. Neobsahuje kypřící prášek. Je vhodná nejen do perníku a perníčků, ale i do kořeněných sušenek, speciálních druhů čajového a vánočního pečiva. Dokonce lze špetkou tohoto koření i zajímavě dochutit pokrmy asijské kuchyně („čínu“), apod.
Dnes bychom Vám chtěli představit recept na jednoduchý a tradiční perník bez vážení surovin.
SKLENIČKOVÝ PERNÍK
Ve větší misce smícháme všechny sypké přísady, tedy 3 skleničky vyprosívané polohrubé mouky a 2 skleničky krystalového cukru. Přilijeme 2 skleničky mléka a 1,5 skleničky oleje. (Suroviny naměříme jednoduše pomocí skleničky nebo hrnečku velikosti cca 250 ml.). Dále přidáme 2 lžíce kakaa, 2 celá vajíčka, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu a 1 lžíci „Perníkového koření“. Přisypeme 1 kypřící prášek do pečiva a vše dobře promícháme.
Perníkové těsto lijeme na hluboký plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 1/2 hodiny.
Zdobíme polevou (čokoládovou, citrónovou atp.), oříšky, mandlemi, nebo rozinkami, či kandovaným ovocem, které můžeme vmíchat též do těsta.
Perník po dopečení a vychladnutí lze podélně rozříznout a namazat marmeládou, povidly či různými typy krémů.
Budete-li chtít, můžete vyzkoušet také recept na vynikající Vánoční perníčky
Použité suroviny:
3 skleničky polohrubé mouky, 2 skleničky krystalového cukru, 2 skleničky mléka, 1,5 skleničky oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžíce „Perníkového“ koření, 1 prášek do pečivana polevu :
citrónová, čokoládová apod., madle, rozinky, oříšky, kandované ovoce apod.